Bráníme se hlavou. Základní pravidla sebeobrany v ohrožení vám poví Petr Moučka

11. prosinec 2015

Někdo vás přepadl, ocitli jste se u dopravní nehody, jste ve stresu, nevíte co si počít. Bc. Petr Moučka, instruktor a autor systému reálné sebeobrany SORUDO, vám vysvětlí, že se především bráníme hlavou. Jaká jsou základní pravidla, jak se zachovat v ohrožení života? A dozvíte se také, proč se nedoporučuje při ohrožení volat POMOC, ale je lepší volat HOŘÍ.

Zatímco bojové umění je hlavně o duševním rozvoji, bojový sport o kondici a získávání titulů a klasická sebeobrana kombinuje obojí, v systému reálné sebeobrany jde primárně o přežití a záchranu života.

SORUDO jako 1. komplexní systém reálné sebeobrany vzniklo v roce 1999 spojením moderních bojových systémů Musado, Wing Tsun, Krav Maga a Alkamf-jitsu.

SORUDO vás učí nevzdávat se, bojovat a zachraňovat životy. Pomáhá vám postarat se o sebe, své blízké a jít tak ostatním příkladem.

Kurz sebeobrany

Jak říká jeho tvůrce a hlavní instruktor Petr Moučka: „Vyzkoušel jsem mnohé systémy, ale žádný mi plně nevyhovoval. Buď si praktické použití žádalo dlouhá léta tréninku, nebo kladlo příliš velký akcent na kondici. Co mi ale vadilo u všech systémů, bylo jejich výhradní zaměření na vlastní boj. Věnovali jen malou pozornost pre-konfliktní fázi boje, tedy jak se konfliktu vyhnout ale i jak se zachovat po jeho skončení."

Systém SORUDO je tedy nastavený tak, aby ho kromě fyzicky zdatných jedinců rychle a účinně zvládli také ženy, děti, handicapovaní a vůbec všichni ti, kteří potřebují ochranu a přitom mohou věnovat výcviku jen minimum času.

Kurz sebeobrany jako vánoční dárek! Byli jste přepadeni a nevíte jak se bránit? Petr Moučka, instruktor a autor systému reálné sebeobrany SORUDO, vám spolu s Lucií Peterkovou vysvětlí jak se ubránit útočníkovi, který vás chce někam zatáhnout. Koukněte na video! http://www.sorudo.cz/

Posted by Český rozhlas Hradec Králové on 11. prosinec 2015


A protože jde o komplexní systém, jeho dalšími složkami jsou:

První pomoc
V případě napadení jde často o život a o záchraně rozhodují první okamžiky. Kurzy SORUDO proto jako jediné v ČR zahrnují kromě výuky sebeobrany i základy první pomoci (akutní medicíny).

Trestní právo
Střet s útočníkem může mít právní dohru, proto jsme s pomocí odborníků na trestní právo (především soudců) obohatili náplň kurzů také o informace z této oblasti.

Verbální sebeobrana
Ocitnete-li se tváří v tvář agresorovi, rozhoduje nejen to, co uděláte, ale také, co řeknete (nebo naopak neřeknete). Najít vhodná slova pomůže speciální kurz asertivity.

SORUDO dokážete použít v jakékoliv kritické životní situaci, kdy půjde o život. Nejde o to porazit útočníka v boji, ale především ochránit zdraví napadených!

Spustit audio