Hlas je při přepadení další vaší účinnou zbraní. Nebojte se ho použít, radí policejní preventista

2. září 2021

O prázdninách došlo v Hradci Králové v malšovickém lese k případu, kdy neznámý násilník přepadl ženu s kočárkem. Došlo k fyzickému útoku, kterému se naštěstí žena nakonec ubránila a případ ohlásila policii. V jakém stavu je vyšetřování a jak se vlastně bránit násilníkům a podvodníkům? 

Policejní preventista por. PhDr. Jaroslav Matoušek z Policie České republiky hovoří v naší radioporadně na téma: jak se zachovat při napadení.

„V současné době je případ napadení ženy v malšovickém lese ve fázi prověřování. Následně jsme zjistili, že se to řešili na jisté skupině v sociálních sítích, údajně jsou tam další poškozené. Tedy policie případ prošetřuje a zatím žádné další informace k tomu nemohu poskytnout."

Hlavní zásada je mít pořízené obranné prostředky vždy u sebe a být schopen je při ohrožení použít.
por. PhDr. Jaroslav Matoušek, Policie České republiky

Určitě nikdo nechce zažít situaci, kdy na něj někdo zaútočí. Reakce jsou jistě úplně jiné, než si dovedeme představit, protože taková situace každého zaskočí. Říká se, že pachatel je vždy o krok napřed, protože ví, co chce udělat. Zatímco oběť je zaskočena a překvapena. Dá se na to tedy vůbec nějak připravit?

Čtěte také

„Za sebe mohu říct, že příprava na takové nečekané události je poměrně dlouhodobá. Jde o to, pokud to jde, zachovat co nejvíc chladnou hlavu a zůstat takzvaně nad věcí. Což je ovšem samozřejmě poměrně složitá záležitost. Protože naše psychika v takovém případě funguje vesměs v negativním slova smyslu. Což dokáže člověka úplně paralyzovat a ochromit."

„Vždy je ale taková příprava pouze přípravou a pokud k takové situaci potom reálně dojde, tak stále ještě nemáme vyhráno, ani po dlouhodobém tréninku."

„Mezi takové hlavní preventivní zásady patří stále sledovat své okolí, všímat si podezřelých osob a okolností. Pokud to jde, tak se takovým situacím vyhnout. Nevyvolávat konfliktní situace, nejít do střetu a konfrontace. Pokud nebezpečí včas zaregistrujete, dokážete potom na případný útok i lépe zareagovat."

Když k napadení dojde, máme se bránit fyzicky nebo slovně?

„Algoritmus napadení je většinou takový, že se snažíme z místa utéct a vůbec se do krizové situace nedostat. To je nejjednodušší. Pokud to z nějakého důvodu nejde, je dobré se snažit s agresorem komunikovat. Přesvědčit ho, aby fyzický útok neproběhl. Pokud jde o loupežné přepadení, raději mu věci dáme, čímž chráníme své zdraví."

Čtěte také

„Jestli ale ani žádná komunikace není možná a už došlo k fyzickému napadení, tak se i fyzicky braňte. Nejjednodušší, co můžete udělat, je použít údery a kopy, snažit se trefit citlivý místa na těle útočníka. Můžete použít i zbraň, kterou si preventivně předem zakoupíte."

„Poslední fáze je samozřejmě ta nejhorší. Posttraumatický faktor, kdy se musí osoba vyrovnat se stresovou situací, kterou právě zažila. Nejen po fyzické, ale zejména po psychické stránce."

Je dobré mít u sebe vybavení pro ochranu

„Každý je k obraně vybaven, aniž to možná tuší. Zbraní je cokoliv, čím mohu provést obranu proti útoku. Máte u sebe kabelku, klíče, lahev nebo mobilní telefon, to vše můžete použít jako obrannou zbraň. Ale pokud si chcete něco k sebeobraně pořídit, doporučuje se například kvalitní pepřový sprej. Je možné koupit i variantu se světlem, kdy jste schopni agresora oslnit."

„Také samotný váš hlas je při přepadení další účinnou zbraní. Můžete tak na sebe upozornit. Jestli budete křičet Hurá! nebo Hoří!, to je v podstatě jedno. Jde o to zvýšit hlas a upozornit okolí, že se něco děje. Nebojte se ho použít."

Jaroslav Matoušek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s por. PhDr. Jaroslavem Matouškem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související