Na cestách s horolezcem Liborem Duškem aneb Z Krkonoš až do hor Afghánistánu a nejen tam

Libor Dušek učí na Univerzitě Pardubice, pochází z Vrchlabí, kde stále žije, porovnává Krkonoše s pohořími v Afghánistánu, studuje život lidí v Tádžikistánu i Pákistánu. Ale je toho mnohem víc, kvůli čemu cestuje a také provází výpravy světem. 

S horolezcem, sociálním antropologem, etnologem, lyžařem, sběratelem vinylových gramodesek a milovníkem jazzu Liborem Duškem jsme se sešli v jedné z pardubických kaváren.

Vliv Krkonoš

Čtěte také

Vyrůstat prakticky v Obřím dole, žít ve Vrchlabí, to musí člověka vnímavého ke kouzlu hor bezpochyby ovlivnit. Platí to i pro Libora Duška, který dokáže propojit vášeň pro hory se svojí profesí. Nejprve pracoval v KRNAPu a potom se linka sociální antropologie nasměrovala přes Kyrgyzstán do regionu ve stínu horského masívu Pamír.

Už jen z výčtu těchto destinací je asi patrné, že nás nejnovější rozhlasové cestování zavede do exotických končin. Což má můj host u mikrofonu pořadu "Na cestách" rád. Zároveň ale nedá dopustit na Krkonoše, kde stále sbírá lidské příběhy.

Etnikum na Pamíru

Čtěte také

Jak vypadá život horalů - Váchánců - na území Afghánistánu, Tádžikistánu a Pákistánu - to je nejen zaměření cest Libora Duška do hor Pamíru, ale i téma našeho rozhovoru. Zajímá vás, jak se na takové cesty chystat? V rozhovoru totiž nezapomínáme na skutečnost, že naše rozhlasové putování tentokrát míří do oblasti, která nepatří zrovna k těm nejklidnějším a nejbezpečnějším.

Především Afghánistán není turistickou destinací. Jak ale tvrdí Libor Dušek, je prý lepší než přímo strach mít spíš přiměřenou dávku obav. Což mu při shromažďování poznatků o nelehkém životě etnika Váchánců údajně pomáhá vyhnout se větším problémům.

Nevidět svět jen očima Evropanů

Čtěte také

A jak to má Libor Dušek s přípravou na cesty? Víc než mapy nebo itinerář je pro něj důležitější "nastavit se" na mentalitu a životní podmínky lidí daného regionu. Což je potřeba nejen v Tádžikistánu, ale hlavně Afghánistánu. Život - což mohu potvrdit i z vlastní zkušenosti z několika cest do neklidného Afghánistánu, o kterém jsme si v řadě momentů s Liborem Duškem notovali - tam má dočista jinou úroveň.

Můj host u mikrofonu to jednou vyjádřil lakonicky. Je to skoro jako návrat do pravěku. Přitom pohostinnost lidí, kteří skoro nic nemají, je neuvěřitelná. Což se týká nejen Afghánistánu ale například i Peru, kam se také společně vypravíme.

Připomínka Expedice Peru 1970

Čtěte také

V Peru chtěl Libor Dušek s kamarády horolezci poukázat na odkaz členů expedice, kteří tragicky zahynuli při pokusu o výstup na horu Huascarán. Horolezecké téma se nám rozhovorem o cestách Libora Duška proplétá takřka celou dobu. A tak se dostaneme i zpět do našeho regionu k Mezinárodnímu horolezeckému filmovému festivalu v Teplicích nad Metují a také k výroku, který si můj host u mikrofonu bere za svůj.

Možná jste ho v našem pořadu už slyšeli, když jsme byli "Na cestách" s Josefem Rakoncajem. "Dobrý horolezec je starý horolezec" je krédo zkušených horolezců, kteří dobře vědí, že není jen cesta na vrchol, ale je potřeba se také vrátit zpět…

Strava na horách a koření z cest

Čtěte také

S cestovatelem, sociálním antropologem, etnologem, horolezcem, publicistou i pedagogem Liborem Duškem si ale povídáme také o tom, jaké potraviny si bere s sebou do hor, co nejzvláštnějšího na cestách kdy kde pozřel a prozradí vám, co si z putování světem - vedle zážitků, studijních poznatků a fotografií - domů vozí. Nejraději prý koření a pro ženy šátky. A kam by vyrazil na dovolenou? Vyhrávají hory nebo pláže?

Pokud chcete vědět nejen toto, ale i další zajímavosti o exotických cestách Libora Duška a také vás zajímá, co jsem měl pro něj za překvapení v cestovatelském kufříku, nalaďte si Český rozhlas Hradec Králové nebo Český rozhlas Pardubice v pondělí 4. března jako obvykle po zprávách v 18:00 nebo najděte v audio archivu pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem".

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.