Ivan Adamec: Děkuji všem, kteří měli srdce na správném místě a chtěli pomoci. Byl to krásný pocit

30. květen 2020

Podíváme se do Trutnova, druhého největšího města Královéhradeckého kraje, protože nás zajímá, jak tam zvládli koronavirovou krizi, jaké kulturní a sportovní akce museli třeba zrušit nebo přeložit. Prostě jak vše zvládli lidé, kteří v Trutnově a na Trutnovsku žijí. O tom všem si budeme povídat se starostou Trutnova Ivanem Adamcem z ODS. 

Čtěte také

Rád vás vidím, jak se daří?
Já vás také. Tak teď už se daří relativně dobře, protože nám odchází ona zdravotní krize. Už je skoro za námi. A věřím tomu, že druhá vlna, pokud nějaká bude, že nebude tak tragická jako ta první. Ale nastává nám krize ekonomická. To je potřeba si říct. Příští časy zase tak dobré asi nebudou úplně z hlediska ekonomiky. A možná bych ještě připomenul, že je také trošku taková krize morální. Protože se nám těžce vrací děti do školek, do jesliček, do základních škol. Zhruba 40 procent rodičů pořád zůstalo doma. Podle mě nebezpečí ve školách nebo školských zařízeních vůbec nehrozí, vůbec se neprokázalo, že by děti byly ohroženou skupinou.

Nedovedu si představit společnost bez živnostníků, podnikatelů a střední třídy. Těm teď musíme pomoci.
Mgr. Ivan Adamec, starosta Trutnova a poslanec parlamentu

My jsme si ale na to zvykli.
Tak. A navíc, když mluvím o dětech, tak tam je další problém, protože děti potřebují režim, a pokud ho ztratí, je to špatné. A 12. březen, to je tak strašně dávno. Já si vůbec neuvědomuji, že to běží tak dlouho. A na druhou stranu to ale zase byla příležitost, protože řada firem zjistila, že lidé mohou pracovat z domova a tzv. home office myslím, že povede ke změně právního řádu ČR. Že dojde k rozvolnění pracovního práva a podle mne to bude dobře, protože snížíme náklady na pracovníky.

Arciděkanský kostel Narození Panny Marie je barokní sakrální stavba poblíž Krakonošova náměstí vedle někdejšího zámku, nynějšího muzea v Trutnově

Já bych se vrátil úplně na začátek, když to před těmi dva a půl měsíci začalo. Jak jste to u vás v Trutnově vnímali?
Byla to rána, protože nikdo na tohle nebyl zvyklý, nikdy tady v takovém rozsahu nic podobného nebylo, alespoň za našich životů ne. Někdo to připodobňuje téměř k válečnému stavu, což si myslím, že je nadnesené. Ale najednou prostě ze dne na den bylo vše zavřené. A byl problém, že nebyly žádné ochranné pomůcky nebo víceméně zanedbatelné množství. Že neměli občané roušky bylo to nejmenší. Problém byl, že lidé v první linii, zdravotnictví, sociální služby, policisté, byli bez vybavení. A ty první dny byly velmi obtížné. Vzpomínám si, jak jsme diskutovali, kde sehnat roušky, dezinfekční prostředky. Respirátory, které jsme viděli na některých členech vlády, tak ty jsme neviděli doteď. Viděli jsme je jen na obrázku. Ale teď je už situace samozřejmě jiná. A potom to zasáhlo také ceny. Vláda nemohla prostě zarazit ceny zdravotnických prostředků, protože ty letěly ohromným způsobem nahoru. Bylo to nedostatkové zboží. A myslím si, že to je předmětem mimořádných schůzí Sněmovny, kdy se ptáme, kolik nás to všechno stálo a zda to bylo všechno v pořádku.

Čtěte také

Vnímal jste jako starosta Trutnova také lidskou solidaritu, podomácku se šily roušky.
Musím říct, že tohle bylo velmi příjemné překvapení. Protože lidé začali šít roušky, dokonce se začaly vyrábět štíty, dělaly to školy a dokonce i firmy. Myslím, že to vzepětí bylo ohromné. I muzikanti byli výborní, chodili hrát před domovy seniorů. A senioři v našich zařízeních, to byla nejvíce ohrožená skupina občanů nejen tou nemocí, ale i psychikou. Protože najednou se vše zavřelo, oni neviděli své příbuzné a byli z toho nejvíc vyděšeni. A ty koncerty pro ně, to bylo něco úžasného. Také jsem se jednou zúčastnil.

Co to bylo za koncert?
Byl to koncert, kdy prostě hráli dva mladí lidé, kytara a klávesy, zpívali a povídali. A já jsem tam také něco povídal seniorům. Konalo se to na nádvoří nového domova pro seniory na Humlově kopci. A bylo to opravdu úžasné. Bylo to o povzbuzení nálady i psychiky. A o té krásné atmosféře.

Historická fotografie náměstí v Trutnově

Teď mě zajímá současná situace. Protože podnikatelé museli zavřít restaurace, své provozovny, nemohli vydělávat a museli přitom platit hypotéky a další své závazky.
Já si nedovedu představit společnost bez živnostníků, podnikatelů a bez střední třídy. Takže my jsem na to reagovali hned, kde jsme mohli. Protože řada těch podnikatelů podniká v našich nájemních prostorách, tak jsme jim umožnili okamžitě o tři měsíce odsunout platby nájemného. A pak rada využila metodiky ministerstva vnitra a rozhodla, že podnikání v těch našich nájemních prostorách rozdělíme do tří skupin. První byly ty, kterých se to nedotklo, naopak možná měly i lepší obraty. Jako třeba potraviny, řeznictví apod. Těm jsme neodpouštěli nic. Pak jsou provozovny, které byly sice otevřené, ale v době krize do nich lidé moc nechodili, protože nechodili vůbec do města. Těm po dobu trvání krizového stavu odpustíme nájem a udělali jsme to až do konce května. No a pak jsou ti, kteří dodnes nejedou úplně naplno. Tam rada všem snížila o 90 % nájem a 10 % potom odpustila. A tam, kde už to nebylo v kompetenci rady města, tak to udělalo zastupitelstvo. A pak jsme se ještě dohodli, že pro restaurace a pro provozovny, které mají možnost předzahrádek, že ty budou letos zdarma. A těm, co si předzahrádky předplatili, peníze vrátíme.

Krakonošovo náměstí v Trutnově i s kašnou

A řekli jste to už podnikatelům?
Samozřejmě, oslovili je zástupci Mebysu, což je společnost, která spravuje nebytové prostory. Oslovili každého živnostníka a podnikatele v našich nájemných prostorách a tuto možnost jim nabídli. A samozřejmě jsme vše inzerovali v našich médiích, všude, kde jsme mohli.

Čtěte také

Jak muselo omezit investice město?
My jsme zatím investice příliš neomezovali, i když ta situace nevypadá úplně dobře. Nakonec stát nám trošku do toho hodil vidle, jak se říká lidově, protože my se 30 procenty podílíme na programech, které stát vyplácí vratkou daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti, což jsou zaměstnanci. A u nás to dělá docela dost peněz, takže to je nečekané. Samozřejmě, když poklesne daňový příjem, tak my to chápeme, dýcháme se státním rozpočtem. Ale v tuto chvíli bohužel toto je navíc a uvidíme, jak se bude situace vyvíjet. Ale myslím, že to nakonec zvládneme. Budeme se snažit optimalizovat náklady společností města. Investice chceme zachovat v tom rozsahu, jak jsme je letos představili s tím, že někde dojde k posunu plateb apod. Ukáže se až v druhé polovině roku, jak se bude ekonomika vyvíjet. Já mám větší obavy až přijde druhotná platební neschopnost. Obávám se, že přijde někdy v podzimních měsících. Tedy tam propady z běžných příjmů, co město získává, mohou být větším problémem. Někdy v srpnu budeme chytřejší a pak se to ukáže až na podzim, jak situace bude vypadat. Samozřejmě může se stát, že příští rok nebude tak investičně plodný, protože obce protestují proti tomu, že se spolupodílí na financování oné podpory, ale to ukáže čas. Vláda pořád říká, že budou dotace, ale dotace mají zásadní nevýhody. Jsou drahé, je to korupční prostředí ať chceme nebo nechceme a nemusí se jednat jen o peníze. A potřebují složitou administraci. A nakonec dotace nejsou pro všechny, to si řekněme na rovinu. Máme tady asi 6 250 obcí a dotací je v tuto chvíli připraveno asi 1 200. To znamená, to je klasický příklad toho, jak vláda pomáhá, nepomáhá. Vůbec bych řekl, že vláda nám trošku dělala problémy, protože chaos v informacích byl značný.

Mrzí mne, že řada akcí byla zrušena. Ale věřme tomu, že letošní rok vše přežijeme a příští rok bude o to lepší.
Mgr. Ivan Adamec, starosta Trutnova a poslanec parlamentu

Vy jste také poslanec, pane starosto.
Já jsem k tomu právě nedávno v Poslanecké sněmovně. Takže se snažím, protože mám samozřejmě dilema, zda preferovat v tuto chvíli pomoc obcím před pomocí podnikatelům. Protože my chceme podporovat střední třídu. Jsou to naši voliči. A obce si s tím víceméně poradí. Myslím si, že to není poslední jednání. Bavíme se o určitých kompenzacích z hlediska vztahu obce versus stát.

Čtěte také

A plánované kulturní a společenské akce v Trutnově?
Pořád platí, že velké akce prostě nejsou dovoleny. A já musím říct, že mě mrzí, že řada těch akcí byla zrušena. Některé letos nebudou vůbec, některé budou na podzim. Ale snaha těch organizátorů naráží na jeden problém. Sobot a nedělí prostě není tolik, jako když je k dispozici celý rok. Ale věřím, že se to postupně rozjede. Zkrátka velké festivaly nebudou, jarmark asi tradiční nebude, protože to je mnoho lidí pohromadě. Ale věřme tomu, že letošní rok to vše přežijeme a příští rok bude o to lepší.

Na závěr chcete jistě poděkovat lidem do první linie. Těm, kteří si to určitě zaslouží.
Já bych chtěl poděkovat všem, kteří pomáhali v těch nejtěžších dobách korona krize. Všem, kteří byli v první linii, organizátorům koncertů, prostě všem, kteří měli srdce na správném místě a chtěli pomoci společnosti. Byl to krásný pocit, který ve mně ještě dlouho zůstane. Děkuji.

Mgr. Ivan Adamec a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Starosta Trutnova Ivan Adamec byl dnes naším hostem. Děkuji za rozhovor. Na shledanou.
Já moc děkuji. Mějte se hezky. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související