Trutnov má Středisko volného času, kde se může najednou bavit až tisíc dětí. Stálo 200 miliónů

25. červenec 2019 09:37

Trutnovská radnice dokončila svou největší investici od roku 2010. Na místě bývalého sportovního areálu Na Nivách stojí nové Středisko volného času. Obří projekt stál 200 miliónů korun a i když otevřeno bude oficiálně až po prázdninách, my se tam vypravíme už teď. 

„Můžete tady vidět dětské hřiště, dobrodružné hřiště, lanový park, dva altány a v jednom z nich se dá topit oheň," popisuje ředitel Střediska volného času Josef Khol to, co návštěvník uvidí hned po vstupu do bývalého sportovního areálu Na Nivách.

Na místě bývalého sportovního areálu Na Nivách v Trutnově stojí nové Středisko volného času

Lanový park nabízí dva okruhy, pro začátečníky i pro pokročilé. Po pár desítkách metrů se otevírá výhled na hřiště pro plážový volejbal, další multifunkční hřiště, šatny, sprchy a toalety. A je tu i další zpevněná plocha.
„My jí říkáme takový festival park. Je to plocha určená pro pořádání akcí pro veřejnost, na stavbu pódia a různých stánků."

Středisko je momentálně ve zkušebním provozu, žádné děti v něm ale teď v době naší prohlídky nejsou. Na rozdíl od personálu.
„Zkoušíme například, jak rychle jsme schopni odbavit lidi právě v těchto herních prvcích jako je lanový park či dobrodružné hřiště. Zaškoluje se nám personál instruktorů a samozřejmě jsou tu už také provozní zaměstnanci."

Na místě bývalého sportovního areálu Na Nivách v Trutnově stojí nové Středisko volného času

Kdyby momentálně nějací návštěvníci ve Středisku byli, možná bychom je viděli lézt po stěně budovy, usmívá se Josef Khol.
„Tady je vidět ferratovou stěnu, která spojuje dvě terasy, západní a jižní. Takže kromě klasické venkovní lezecké stěny je tady taková anomálie a návštěvníci ji mohou vyzkoušet."

Co čeká návštěvníky uvnitř?

Uvnitř Střediska najdou zájemci velký a malý taneční sál, další dvanáctimetrovou lezeckou stěnu, kterou bude Středisko využívat třeba i pro firmy, které potřebují školení práce ve výškách.

Na místě bývalého sportovního areálu Na Nivách v Trutnově stojí nové Středisko volného času

Dále divadlo se stejnou audiovizuální technikou, jakou má centrum UFFO - tu by si například v různých kroužcích mohli osahat budoucí osvětlovači nebo technici.

Letní kemp fotbalového Interu Milán je poprvé v Čechách! V Trutnově děti trénují italští trenéři

Fotbalový letní kemp akademie Interu Milán odstartoval v Trutnově

Letní kemp akademie Interu Milán odstartoval v Trutnově. V Čechách se koná vůbec poprvé v historii. Pět desítek malých fotbalistů se zdokonaluje pod vedením italských profesionálních trenérů z mládežnického sektoru a akademie fotbalového klubu FC Internazionale Milano.

V divadle se dá spustit obří plátno a najednou je z něj kino, o kousek dál je obrovská tělocvična s hledištěm pro zhruba 200 návštěvníků a velkoplošnou obrazovkou - a dalo by se pokračovat.

Podle starosty Ivana Adamce z ODS tak město naplnilo své představy, které se začaly rodit už v devadesátých letech.
„Měli jsme představu, že se rodiče budou víc zajímat o volný čas svých dětí. Že tady budou fungovat spolky a bude to na bázi dobrovolnosti. Ale potom jsme zjistili, že doba už je trošku jiná, že žijeme v uspěchaném světě, kde se rodiče honí za prací. Tak jsme řekli, že by asi město mělo být tím garantem mimoškolního zájmu dětí."

Středisko volného času bude oficiálně otevřeno 6. září. Během září pak bude možnost přihlašovat děti do různých kroužků a kursů.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související