Nikdy nechtěl dělat politiku. Ale voliči rozhodli, že je už 20 let starostou Trutnova

31. říjen 2018

Ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové vám budeme v příštích dnech a týdnech postupně představovat jednotlivé starosty, kteří v našich městech a obcích svůj post buď v komunálních volbách obhájili nebo na něj nově dosedli.

Druhé největší město našeho kraje, tedy Trutnov, je ten první případ, protože tam už je 20 let starostou Ivan Adamec a bude i další volební období. Velké vítězství pro ODS v Trutnově a samozřejmě také pro vás, protože v zastupitelstvu má ODS po volbách o dva mandáty více.
Ano, je to tak. Přesně o dva mandáty víc. Měli jsme 10 zastupitelů, teď máme 12.

Krakonošovo náměstí v Trutnově i s kašnou

Jak složitá byla povolební vyjednávání v Trutnově?
Já musím říct, že to bylo tentokrát velmi jednoduché, protože ve 20 hodin, když se sečetly všechny hlasy, tak jsem zjistil, že máme 12 mandátů, místostarosta pan Hendrich za Volbu pro město 3 mandáty a Starostové a nezávislí 2 mandáty, což je dohromady 17. V našem případě je to nadpoloviční většina. Takže jsme měli bezpečnou většinu de facto v sobotu večer.

Město bez pracovních příležitostí, to je Potěmkinova vesnice. To nefunguje. Aby lidé ve městě žili, tak tam musí pracovat.
Ivan Adamec, starosta Trutnova

Ale vy jste ještě do koalice přibrali Piráty, kteří skončili v Trutnově na třetím místě.
Ano, je to tak, že oni chtěli dělat. Sice ta jejich kampaň byla dost agresivní, řekl bych, snažili se vyniknout, až mi to trochu připadalo, že už je to za hranou. Ale musím říct, že oni tu chuť měli a je to parta, kde část jsou ti pravověrní členové Pirátské strany, ale část jsou i nezávislí. Oni mají nápady, chtějí dělat turistický ruch, chtějí dělat sociální politiku. Tak jsem říkal, proč ne, otevřeme naši skupinu právě pro Piráty, protože tam vidím vůli a chuť pro město něco dělat.

Znak města Trutnova

Proč jste nešli do koalice s hnutím ANO, které skončilo na druhém místě a má celkem 6 křesel v zastupitelstvu?
Víte, to tak není. Komunální volby mají de facto dvě kola. První je kolo, na které jsou voliči zvyklí, chodí k volbám a pak se ustanoví nějaký výsledek. Ale pravda je, že komunální volby vyhrává ten, kdo je schopen složit vítěznou koalici, ne ten, kdo je vítěz na pásce u voličů. Tedy to druhé kolo bývá někdy velmi obtížné. V našem případě to ale letos bylo velmi jednoduché. A na druhou stranu není vůbec pravda, že třeba ten první bude mít primátora nebo starostu. Není pravdou ani, že první se spojí s druhým, ale kolikrát je to úplně jinak. Děláme to podle programových cílů, čeho chtějí ty skupiny ve městě dosáhnout. A v našem případě hnutí ANO prostě za prvé vedlo hodně negativní kampaň vůči nám a už podruhé, musím říct, i když poprvé to bylo daleko horší. A zadruhé prostě ty lidi znáte, bydlíte v tom městě. A myslím si, že pro nás jsou v tuto chvíli větší přidanou hodnotou Piráti, kteří jsou mladí, chtějí pracovat, chtějí získat zkušenosti. Myslím, že těm je potřeba dát přednost před lidmi, kteří už kolikrát působili i v jiných stranách a už mají něco za sebou.

Pěší zóna v Trutnově by měla během několika let vypadat úplně jinak než dnes

Pěší zóna v Trutnově

Radnice vypsala architektonickou soutěž a z ní vzešel vítěz, jehož návrh oslovil odbornou porotu i představitele města. Proces za bezmála tři desítky miliónů korun, na jehož konci by měla být pro chodce přívětivější a hezčí lokalita, je ale teprve na začátku. Samotné práce by mohly začít zhruba za dva až tři roky. 

Když vidíte teď ty nováčky, mám na mysli Piráty, vzpomenete si i na vaše začátky, když jste v roce 1986 přišel do Trutnova coby učitel a potom jste řediteloval na základní škole.
Já se přiznám, že jsem nikdy nechtěl dělat politiku. Je to známá historika, tehdy mě přesvědčil můj kamarád ve čtyři ráno v sobotu u nás doma s vlastní manželkou, ale to je dávná historie. A začínal jsme v roce 1998, kdy jsem byl poprvé zvolen starostou. Tehdy končil pan starosta Helebrant a vybíral se nový mladý nevycválaný muž. Takže to nebylo úplně jednoduché, ale musím říct, že někteří mi dávali dva měsíce. Teď jsem si na to vzpomněl, když jsem tak trochu bilancoval a říkal jsem si, dva měsíce se protáhly na 20 let. Ale začátky nebyly jednoduché, tehdy byla ještě jiná doba, možná bylo vše jednodušší v tom, že nebyla taková byrokracie. Ještě existovaly okresní úřady, nebylo to tak propojené jak dnes s onou reformou veřejné správy, nebyli jsme členy EU, evropské právo sem přišlo až po vstupu. Situace byla výrazně jiná a přesto dnes, když se na to podívám a bilancuji, tak myslím si, že ten věk, tehdy mi bylo 38 let, že kdybych to začal dělat o pět, šest let později, tak by to rozhodně prospělo. Ale prostě historie nezná žádné kdyby.

Trutnov

Jak vy osobně vnímáte vzkaz od voličů? Chtějí podle vás pokračování toho, co těch 20 let v Trutnově budujete? Protože ODS a vy osobně máte silný mandát.
Těch 30 procent voličů prokázalo svoji konzervativní vůli. Prostě oni to chtějí, většina lidí to chce. To znamená, že se nám podařilo utvořit většinovou koalici. Mimochodem uzavřeli jsme ji hned následující pondělí, v 10 hodin dopoledne byla koaliční smlouva podepsaná. Takže většina obyvatel města chce pokračovat v této politice a ukázalo se to naprosto jednoznačně. Ti, co by chtěli změnu, těch je opravdu v tuto chvíli menšina.

Ještě bych připomněl, pane starosto, že jste současně i poslancem Parlamentu ČR a zároveň i krajským zastupitelem Královehradeckého kraje. Dá se to všechno zvládnout a stihnout?
Musí se to stíhat. V každých volbách byly dotazy, vlastně jestli se to dá dělat dohromady. Jsou země, kde se to nesmí dělat dohromady, ale jsou naopak země, kde je to zcela běžné, třeba ve Francii. A při letošních komunálních volbách toto téma vůbec nebylo na pořadu dne.

Zaplněné Krakonošovo náměstí v Trutnově

Nikdo vám to nevyčítal.
Nikdo mi to nevyčítal. Na jednu stranu je to velmi náročné časově, fyzicky i psychicky. Pořád pendlovat mezi Sněmovnou, krajem a městem. Na druhou stranu jsou ta témata obdobná, je to veřejná správa. A já kolikrát zjišťuji, že lidé, kteří jsou uzavřeni jen ve Sněmovně, tak žijí v takové bublině. Prostě praxe potom v životě je trošku jiná. A starostové, lidé, kteří se pohybují aktivně v komunální politice, vidí problémy občanů. Chodí za námi, scházíme se spolu a jsme potom schopni argumentovat ve Sněmovně a ty věci uvádět na pravou míru. A i to hlasování se nám podaří usměrnit tam, kam je zapotřebí pro společnost. Tedy já to neberu jako nevýhodu, spíš jako výhodu. Ale není to pro každého, protože je to opravdu náročné. Já jsem se rozhodl, že to takto prostě udělám, že to budu takto dělat a letošní volby ukázaly, že našim voličům to vůbec nevadilo, naopak.

Pojďme zpátky do Trutnova. Jaké jsou nejdůležitější úkoly pro další čtyři roky pro vás jako tamního starostu?
Prioritou každého města je jeho infrastruktura, ať to jsou silnice, chodníky, veřejná zeleň, osvětlení, samozřejmě školy, sportoviště, kultura, životní prostředí. Těch témat je celá řada. Já bych spíš doporučil si přečíst náš volební program, který byl v tomto případě velmi podrobný a stejně se tam nedostalo úplně všechno. Protože i běžný život má nějaký vývoj. Ale rozhodně město není o velkých stavbách. To se dělá jednou za 100 let, v našem případě to je dvakrát, třikrát za 100 let.

02989800.jpeg

Připomeňme například kulturní centrum UFFO.
UFFO a teď třeba středisko volného času, kde to je akce za 200 milionů korun. Je to něco, co podle mě v jiných městech úplně není. A my jsme se rozhodli, že to uděláme, protože si myslíme, že je zapotřebí se o mládež starat i v mimoškolní době. Alespoň životní praxe ukazuje, že to potřebné je. Teď máme připraven krytý plavecký bazén, venkovní koupaliště a kino Vesmír. To jsou velké stavby, ale říkám, ty jsou zcela výjimečné. Protože město by spíš mělo vytvářet podmínky, mělo by se starat o infrastrukturu a dělat podmínky, aby pak do města přišly soukromé investice. A kvalita života se zase zvedala.

V jaké finanční kondici je momentálně Trutnov?
Teď je dobrá doba, celý stát je v dobré finanční kondici, celá Evropa, teď je ekonomický růst. To znamená, že získáváme víc peněz. A na druhé straně jsme my vždy hospodařili s přebytkem, město Trutnov. To zadlužení bylo velmi nízké, vlastně jsme měli jediný úvěr a to bylo na výstavu UFFA, které jsme postavili v kombinaci s evropskými dotacemi. Ten úvěr jsme zaplatili lepším úvěrem. V tuto chvíli jsme si otevřeli právě na středisko volného času a na výstavbu krytého plaveckého bazénu a v letošním roce dluhová služba města, to znamená, náklady procentně kolik vynakládáme na správu úvěru, je nula. Příští rok to bude kolem 10, 12 procent, což je velmi nízká hladina. A bude se postupem času samozřejmě snižovat zase k nule.

V Trutnově vznikne nové Centrum duševního zdraví. Nahradí bývalý kulturní dům

V Trutnově vznikne nové Centrum duševního zdraví (vizualizace)

Do dvou let vznikne v Trutnově nové Centrum duševního zdraví za více jak 55,5 milionu korun. Cílem projektu je získat odpovídající prostory pro poskytování zdravotních a přímo návazných sociálních služeb pro osoby s duševním onemocněním. Nové centrum vznikne na místě bývalého kulturního domu.

Co pracovní příležitosti? To je také jistě důležitý bod, aby lidé zůstávali ve městě žít. V tomto případě v Trutnově, městě pod Krkonošemi, kde máte zhruba 31 tisíc obyvatel.
Ano, práce je důležitá. Ale teď jsme v době, kdy je přezaměstnanost, respektive nejsou lidé na práci. Je problém, že úřad práce nabízí víc pracovních míst než je nezaměstnaných. A já bych řekl spíš nezaměstnavatelných v tuto chvíli. Je pravda, že s tím máme i problémy, protože část těch lidí nám odešla do velkých továren elektrotechnického průmyslu, které v Trutnově jsou, které nahradily textilní průmysl. Nicméně doba se bude vyvíjet. Myslím, že příští rok už ten růst tak rychlý nebude, alespoň podle predikcí České národní banky. A za dva roky by se ta situace mohla ustálit tak, že by se trh práce uklidnil. Ale rozhodně máte pravdu, je potřeba pořád vytvářet podmínky, aby práce ve městě byla. Protože město bez pracovních příležitostí, to je vlastně jen Potěmkinova vesnice. To prostě nefunguje. Lidé, aby ve městě mohli žít, tak tam musí pracovat a musí tam být dobrá kvalita života. Těch parametrů je celá řada a naše město je určitě splňuje.

Ivan Adamec ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Říká starosta Trutnova Ivan Adamec, pane starosto, děkuji za rozhovor.
Já vám také děkuji. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související