Pěší zóna v Trutnově by měla během několika let vypadat úplně jinak než dnes

12. červen 2018 09:27

Radnice vypsala architektonickou soutěž a z ní vzešel vítěz, jehož návrh oslovil odbornou porotu i představitele města. Proces za bezmála tři desítky miliónů korun, na jehož konci by měla být pro chodce přívětivější a hezčí lokalita, je ale teprve na začátku. Samotné práce by mohly začít zhruba za dva až tři roky. 

Místostarosta Tomáš Hendrych z Volby pro město, mimochodem jeden z členů poroty, je přesvědčen o tom, že pěší zóna v Trutnově proměnu potřebuje. A to rychle: „Pěší zóna je v nějakém stavu, který není úplně ideální. Ani pro pěší, kteří se tam pohybují, ani pro cyklisty. Je tam vlastně smíšený pohyb všech různých skupin včetně zásobování."

Pěší zóna by měla být podle místostarosty Hendrycha hezčí a měla by být i pro chodce přívětivější. Pokud jde o zásobování, které pěší zónu také využívá, to bude řešit další fáze projektové dokumentace - variantou ale je zásobování ze zadní části jednotlivých budov.

Pěší zóna v Trutnově

Zástupci nakonec vítězné architektonické kanceláře Ateliér Hájek z Hradce Králové strávili v Trutnově na pěší zóně několik hodin. A podle Václava Hájka dospěli stejně jako město k názoru, že změna je potřebná: „Teď z toho není úplně patrné, že by se jednalo o pěší zónu. Chybí tam mobiliář a další prvky, které by zvýšily uživatelskou hodnotu toho prostoru."

Vítězný návrh je podle místostarosty Tomáše Hendrycha komplexní a řeší i dostavbu dalších domů, které by zaplnily proluky tak, aby nová pěší zóna tvořila smysluplný celek.

A porotu zaujal třeba i odkaz na historickou podobu místa. Tu popsal architekt Václav Hájek: „Na prostor Svatojánského náměstí jsme navrhli liniový vodní prvek, který je vlastně odkazem na někdejší náhon, který se zde nacházel."

Pěší zóna v Trutnově

Své si k plánované nové podobě pěší zóny budou moci podle mluvčí města Michaely Dědkové říct i občané Trutnova: „Všechny návrhy budou vystaveny ve foyeru UFFA. A navíc ve čtvrtek 21. června v 15:00 proběhne i veřejná diskuze k vítězným návrhům řešení pěší zóny."

A další termíny? Víc k nim řekl místostarosta Tomáš Hendrych: „Já si myslím, že pokud nebudou komplikace, protože teď nás budou čekat jednání s autorem vítězného návrhu, potom by mělo být zpracování dalšího stupně projektové dokumentace, takže když to půjde hladce, mohla by být během dvou tří let zahájena rekonstrukce."

Nová podoba pěší zóny by měla trutnovskou radnici vyjít na zhruba 26 miliónů korun.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související