Stavba dálnice D11 od Trutnova ke státní hranici s Polskem má nepravomocné územní rozhodnutí

13. prosinec 2019 08:16

Stavební úřad v Trutnově vydal nepravomocné územní rozhodnutí na další úsek dálnice D11. Výkupy pozemků by mohly začít už příští rok. Stavba za necelých 12 miliard korun by tak mohla začít v roce 2024. 

Čtěte také

„Proti vydanému územnímu rozhodnutí je možné se ve třicetidenní lhůtě odvolat," říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.
„Pokud se tak nestane, začneme ještě před jarem vykupovat pozemky. Tak či tak jsme právě zahájili práci na dokumentaci pro vydání stavebního povolení, protože Ředitelství silnic a dálnic samozřejmě určitě stavět chce."

Za vybudování více něž jedna dvaceti kilometrového úseku dálnice mezi Trutnovem a polskou hranicí na Královci zaplatí ŘSD téměř 12 miliard korun.

V Královci se pak má D11 napojit na budovanou polskou silnici S3. Ta by mohla být podle polské strany hotová už v letech 2022 až 23. Tedy zhruba o pět let dříve než na české straně.

Vizualizace dálnice D55

„Po dlouhé době pozitivní zpráva, která se týká dálnice D11," říká k rozhodnutí trutnovského stavebního úřadu náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček z ODS.

Čtěte také

V listopadu navštívil staveniště dálnice D11 u Hradce Králové ministr dopravy Vladimír Kremlík z ANO. Tam také oznámil, že až na hranice s Polskem by dálnice mohla být hotová v roce 2028. To je o zhruba 4 roky později, než tvrdil Kremlíkův předchůdce Dan Ťok z ANO.

Vedení kraje se o tomto zpoždění, ale dozvědělo až z médií.
„Ta naštvanost tady ještě existuje. Já jsem ráno potkal pana ministra a vysvětlili jsme si to mezi čtyřma očima. Nicméně jsme se dohodli na jednání 9. ledna na ministerstvu dopravy, kde budeme chtít celou situaci kolem dálnic D11 a D35 ještě rozebrat. Budeme si chtít říct nějaká fakta a aby to neskončilo zase jen nějakými sliby."

Tomu má předcházet ještě schůzka s představiteli ŘSD.
„Zatím je pracovní termín jednání určený na 8. ledna," dodává Martin Červíček, který se sejde s generálním i krajským ředitelem Ředitelství silnic a dálnic.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související