Petr Voldán: Tahají nás za fusekli aneb D11 jako těšínské jablíčko

Už ani nepřekvapuje zpráva o dalším posunu dokončení prodlužováni dálnice D11. A tak asi není potřeba nic dodávat k titulku dnešní glosy Petra Voldána.

Vysvětlovat význam slovního spojení “tahat někoho za fusekli” asi není potřeba. Je to, jako rozdávat “těšínská jablíčka” nebo nám “věšet bulíky na nos”. Vyjde to nastejno.

Čtěte také

A v případě nekonečného příběhu protahování dálnice D11 po “ždibečcích” na stejně špatně a beznadějně nejen pro motoristy. Určitě nejásají ani lidé bydlící na trase Hradec Králové - Jaroměř - Trutnov a dál ke státní hranici. Stejně tak v periodicky neprůjezdném Náchodě a dalších místech. Tedy v pekle plném hluku, výfukových zplodin, smradu i nebezpečí života.

Zdá se vám, že jsem dnes nějak přitvrdil nejen v razanci výroků, ale i slovníku argumentace? Člověku totiž dochází trpělivost s arogancí politiků i odpovědných úředníků.

Dálnice D11 má v rodném listě neuvěřitelné datum 1978

Už ani výmluvy, že jde o dědictví minulých časů nemůže brát nikdo vážně. Za třicet let se dálnice doplazila k Hradci Králové. Med kolem pusy nám mazali slibem ukončení posledního úseku přes Trutnov k hranicím s Polskem do roku 2024 - 2025. Jenomže všechno je jinak nebo chcete-li - zapomeňte.

Nová verze kyselého těšínského jablka posledních dnů vyhrožuje termínem o dva až tři roky delším. Je to přece jen kus - z Jaroměře asi 41 kilometrů. Neskutečná dálka.

Dálnice D11 mezi Poděbrady a Hradcem Králové

Zdá se asi ani ne tak pro stavbaře, jako pro slibotechny politiky a úředníky. Ti bez uzardění přiznávají, že vina bude v tom, že ještě nemají územní rozhodnutí a stavební povolení.

Řečeno na rovinu - jako obvykle tahají pro chlácholení lidí termíny jak v loterii a přitom nemají ani vykoupené pozemky, jinde jsou jiné administrativní nedodělky.

Čtěte také

Ať je to do nebe volající šlendrián, neschopnost nebo cokoli, nazval bych to už bez obalu drzost a arogance vůči veřejnosti. Asi není ani jisté, že termíny, kterými se dnes žongluje, budou konečné.

Překvapuje snad někoho, že sousedi z Polska se mají dostat s dálnicí na naše hranice nad Trutnovem o pět let dřív, než naši borci, odpovědní za tak složitou záležitost, jako je necelých šedesát pět kilometrů dálnice? Nepřekonatelných, heroicky dobývaných 13 kilometrů dálnice ročně.
 
Ta fusekle, za kterou nás ministři, úředníci, zkrátka všichni - ale i z vlád předchozích - pořád tahají, už docela zapáchá. A tak raději klidné pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.