Petr Voldán: Prodej na čtyřech kolech žije

Pojízdné prodejny, které kdysi brázdily venkov, už znají jen na pár místech i v našem východočeském regionu. Svět se mění - i když právě leckde ve světě jsou pojízdné potraviny dost populární. Pochopitelně v jiném podání, než bývalé samoobsluhy na kolech. Jak to potvrzuje i zkušenost Petra Voldána, který dnešní glosu výjimečně poslal z Londýna.

Dnes je to skoro retro, byť na malých odlehlých místech stále ještě leckde pojízdné prodejny využívají. Většinou ale u nás už specializované jako prodejny pečiva nebo masa. Doba, kdy se například kolem roku 1976 údajně na venkově i v rekreačních oblastech prodávaly potraviny ze zhruba sedmi set prodejen na kolech, ta je nenávratně pryč.

Čtěte také

Ale vzpomínky mi oživily obrázky současného Londýna a vlastně i zkušenost před několika roky z belgického Bruselu. Tady v britské metropoli jsem teď hned na několika místech narazil na zaparkovaná speciální auta, která jsou vlastně pojízdnými kuchyněmi a zároveň prodejnami občerstvení.

Ostatně známe to doma už i z trhů, kam zajíždějí někteří farmáři s uzeninami a masem nebo pečivem či mléčnými výrobky. Mimochodem ve Spojených státech prý registrují na pět tisíc pojízdných kuchyní a tady v Londýně je jich také nemálo. Parkují i na takových vyhlášených místech, jako jsou ulice kolem nádraží Victoria Station. Často tu mám pocit, že jdou místní i skupinky turistů skoro po ”čuchu” a tu moderní, současnou “pojízdnou prodejnu” spolehlivě najdou.

Na Horažďovicku vyjela do terénu nová pojízdná prodejna

V podstatě se dá říci, že prodej na čtyřech kolech se jenom trochu posunul i u nás - potraviny rozvážejí speciální firmy až do bytů a také velké prodejní řetězce chtějí držet krok a vyhovět zvyšující se poptávce zákazníků o dovoz nákupů až před dveře. Prodlouženou rukou internetových obchodů jsou dodávky se zbožím, kterých také přibývá.

Obchodování na kolech tedy pokračuje nejen ve světě

Jen se posunulo od samoobsluh s vizáží autobusů do dnešních časů. A týká se i specialit - až za námi v podstatě kamkoli dojedou tak i s kávou nebo zmrzlinou na čtyřech kolech. Tentokrát z Londýna, kde také stále “pojízdné jídlo” žije, teď už ale úspěšné pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

  • Petr Voldán: Dovolme si lelkovat

    Daří se vám o dovolené odpočívat? Nebo jste i o tomto čase připoutáni ke spoustě údajných nutných povinností nebo alespoň k mobilním informacím a internetu?

  • Petr Voldán: Touha versus realita

    Je to náhoda, že proti sobě stojí na jedné straně drsně nesmiřitelná atmosféra v politice i mezi veřejností a na druhé projevy touhy po seriózních, slušných autoritách?

  • Petr Voldán: Při vší úctě

    Je sice den připomínky slovanských věrozvěstů a zítra připomínka upálení Jana Husa, ale to neznamená, že na vnitropolitické scéně zavládl klid. Spíš opak je pravdou. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.