Petr Voldán: Při vší úctě

Je sice den připomínky slovanských věrozvěstů a zítra připomínka upálení Jana Husa, ale to neznamená, že na vnitropolitické scéně zavládl klid. Spíš opak je pravdou, protože ani včerejší schůzka prezidenta s premiérem a také s lídrem sociální demokracie nevnesla do krize kolem postu ministra kultury a svým způsobem i existence vlády nic nového. 

Je sice sváteční den, jsou sice prázdniny, ale klidu je na politické scéně pramálo. I když si toho možná za zmíněných okolností všímá méně lidí, než obvykle, nic to nemění na skutečnosti, že tu existuje problém. Byť se na něj můžeme dívat hned z několika stran.
 
Pokud se někdo pustí do světa větších konspiračních a kombinačních her, může docela i tvrdit, že tu máme kauzu, která svou “výživností” média a politické komentátory zaměstnává natolik, že cokoli jiného odsouvá do pozadí. Například zastiňuje i trable premiéra.
 
A další aspekty a pohledy?

Že dosavadní ministr kultury snad našel případy nezodpovědného nakládání s financemi? To je možné, ale je to věc policie, nikoli prezidenta ve smyslu rozhodovacím, komentování je něco jiného. Že nově navrhovaný člen vedení sociální demokracie na post ministra není  odborníkem v kultuře je také asi pravda. On ovšem ani prezidentem stále prý proti jeho vůli držený ministr ale neukázal zrovna moc kulturního přehledu a nebo odbornosti.

Ministr kultury Antonín Staněk

A že snad rezignovat nechtěl? Proč to tedy dělal, když se teď křesla docela rád drží pod záštitou prezidenta i proti vůli své strany?
 
Nejvíc si podle všeho situaci užívá prezident, který se tak trochu rozvzpomněl na časy, kdy byl premiérem a zkouší sestavovat vládu podle svého. Což by neměl, ale kdo mu v tom zabrání? Sociální demokracie, které hází hlava státu klacky pod nohy už dlouho a která se pořád nemůže rozhodnout, jestli se držet ve vládní koalici nebo riskovat.

A tak její skořápka začíná praskat, už zaznívají hlasy ministrů, kteří by podali demisi. Kdežto ten na postu kultury ji podal, ale raději by byl, kdyby neplatila.
 
Hodně prapodivná situace

Při vší úctě - úřadu prezidenta nedůstojná, sebevědomým a charismatickým stranickým špičkám neodpovídající a premiéra rovněž nehodná.

Ale také, při vší úctě, vážení voliči a hlavně vy při volbách nepřítomní - i vaše dílo. A tak už raději klidný prodloužený, snad i sváteční víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.