Václav Souček: Stalo se

Sumarizovat nepominutelné záležitosti je trvalá svízel, neboť zmíní-li glosa následky, nemá šanci podrobně popsat příčiny. 

Čtěte také

Česká vláda slouží od jara coby otloukánek, jenž se pravicovému spektru nezavděčí, kdyby se rozkrájel. Jestliže rozdává, je to špatně, tam, kde šetří, je to nesprávně. Zatím se ještě o dotace za „kovid“ nehlásily exekutorské kanceláře, zato v těch advokátních se už kupí připravované žaloby opomenutých subjektů.

Spanilá vyčtená formulace ke kovidu praví, že „každý virus cizopasí na svém hostiteli, a proto se mu přizpůsobuje, aniž by ho vyhubil.“ V tom přizpůsobování nezůstáváme coby hostitelé o moc pozadu.

Za svými milovanými kumštýři se odebral do hereckého nebe režisér Jiří Menzel, což je pro naši kulturu ztráta jednoznačná.

Čtěte také

Nelze nevzpomenout jeho počinu z karlovarského festivalu, kdy rozený gentleman vzal spravedlnost do svých rukou, a zlískal proutkem nepoctivce z první řady VIP hostů.

Páně Menzelovy „Ostře sledované vlaky“ zůstanou ostře sledované nejen jako oscarový film, ale také jako už zvyklostní havárie na českých kolejích, takový obyčej. V tomto týdnu u Domažlic.

Po více než dvanácti letech se opět - a v závorce marně - u soudu hledají viníci železniční tragédie ve Studénce.

Navzdory tomu se nechce věřit, že namísto právního státu máme stát právníků.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.