Václav Souček: Polštáře

Dá se porozumět vládou vyhlášeným opatřením, a s jistou úlevou zaznamenat, že dokonce polevily i útočné kousavosti těch, kteří by všechno zařídili líp. Vytloukat z virové pandemie kapitál není radno, ani finanční, ani politický.

Stejně tak tušíme, že může být i hůř, je-li řeč o kapitálových polštářích. ČNB ujišťuje, že „naše“ banky hospodaří s dostatečnými rezervami pro stav nouze, exprezident V. Klaus nemusí příliš ujišťovat, že ekonomické dopady budou nemalé.

Evropa se určitě recesi nevyhne

Až se překotí ekonomické statistiky do červených makročísel, bude třeba znovu zabrat, a odpustit si okopávání kotníků.

Pokud jde o propady a existenční problémy, budou hodně zčerstva na tapetě mezi prvními hostinské živnosti.

Ekonomika (ilustrační foto)

Od nepaměti se traduje, že je třeba mít pro podobné doby něco na poli, něco v bance, a něco ve slamníku. Obava, že poloprázdné, či splasklé kapitálové polštáře (nejen) hostinských živností jsou s bankovními rezervami neporovnatelné, je namístě.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.