Václav Souček: Diplomaticky a kulantně

Těžko ony události komentovat… diplomatická jednání se minulý týden začala podobat rýsování bojových linií a pohybu v neoznačeném minovém poli. Likvidace muže, který ztělesňoval íránské hrozby a rozpínavost odstartovala opatrné našlapování okolo válečného kotle s vřící smůlou, která hrozila překypět. Prchlivost samozřejmě na místě nebyla.

Čtěte také

K rychlé katarzi paradoxně přispěla událost, jakou utajit nelze; pravda, letadla občas padají, ale téměř sto let se traduje, že letecká doprava statisticky náleží mezi nejbezpečnější. Tanec mezi vejci skončil přiznáním Iránu, že došlo k lidskému pochybení; civilní ukrajinský Boeing sundaly raketou iránské ozbrojené gardy.

Zde je třeba podotknout, že přiznání je to diplomaticky kulantní, ale chyba to byla horší tragédie. Nevídaně se znásobila a rezultovala ve 176 obětí na lidských životech.

Těch 176 pasažérů Boeingu bylo - diplomaticky šetrně vyjádřeno - v nesprávnou chvíli na nesprávném místě.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Pro a proti

    O Silvestru zvěstoval tištěný zdroj, že prokuratura zrušila obvinění slovenského expremiéra. Jiné mocné médium informuje, že zpráva není pravdivá.

  • Václav Souček: Něco za něco

    Několik málo pár vět, jak pravil epigram blahé paměti. Nevšedně vlídné poselství prezidenta Miloše Zemana bylo všedně nevlídně rozcupováno vševědoucími kritiky.

  • Václav Souček: Nedopatření

    Novinový titulek „Rusové nepustili Tomana…" je toho druhu, že člověka píchne u srdce: Rusové nepustili letadlo ministra zemědělství s doprovodnou delegací do Tatarstánu.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.