Václav Souček: Centrálně

Že vydání stavebního povolení je neuvěřitelné klubko problémů, a stavba samotná jakbysmet, víme předlouho. 

Coby meč plamenný by měl posloužit jeden Centrální stavební úřad, a od poloviny roku 2021 by mohly zaniknout stavební úřady na radnicích… Ale ouha; unikla zvěst, že řízná rekodifikace stavebního práva byla vyhotovená soukromou právní firmou, stála nemalý peníz, a preferuje především zájmy velkých developerů na úkor pravomocí samosprávných obcí. Zkušenějším starostům se nepokrytá centralizace nepozdává a slyšitelně se ozvali. Logicky se jim nelíbí „o nás bez nás".

Stavební jeřáb

Přesuny pravomocí do centra nejsou právě v souladu s demokratickými principy, chtělo by to před tak radikálním řezem měřit, možná nejen dvakrát. I v nedělních OVM na ČT o tom šla řeč, tak možná ještě dojde na korektury zájmů.

Z filmu „Na samotě u lesa" se vžila stručná slova dědy Komárka k tomu, co padá shora.

K naučnému výkladu navrhované, jednoduché, a tuhé nápravy centrálního stavebního řízení pasuje imperativ zedníka pana Lorence z téhož filmu: „Nehoupat. Nehoupat!"

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.