Václav Souček: Nemožné ihned

Jsme při obchodech s lidskou bídou jen zkoprnělými svědky, nebo se už jejími následky řadíme na chvost řetězce obětí?

Výstavba vesničky pro dětské sirotky ze Sýrie měla být symbolickým darem (třebaže v desítkách milionů), ale nebude. Projekt ztroskotal, druhá strana měla o mnoho lukrativnější představy.

Čtěte také

Vše podobné dobré vůli budiž ohraničeno rozumem; můžete se sice věnovat bližním z jiných kontinentů až k samé hranici sebeobětování, ale to už nemá s proklamovanou humanitou mnoho společného.

Vyvstanou-li okamžitě potom opakované požadavky o azylová řízení sirotků, budí to dojem, že jde spíš o politické proklamace na úrovni tučné čárky příslušné partaje před okolním světem.

Pokud jde o ony proslulé „kvóty“ a příděly migrantů, nemůže platit zásada „nemožné ihned, zázraky na počkání“. To „nemožné ihned“ se už vrací jako bumerang, a zázrak se nekoná.
Nic z toho však neznamená obchodu s bídou pasivně přihlížet. Jinak v tom Evropa i s námi nebude vězet jen po „koulena“ (jak říká roztomile Bolek Polívka), ale až po uši.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Proti chudobě

    Nesporné spory o úspory - to měl být původně titulek tohoto krátkého pojednání, věnovaného rozevírajícím se nůžkám mezi chudými a bohatými. 

  • Václav Souček: Nepřehledno

    Je toho najednou nějak povícero a nepřehledno na Blízkém Východě, co hmoždí mozkovny přemýšlivých spoluobčanů. 

  • Václav Souček: Za oklamanými

    Kde se bere v člověku nezvratné přesvědčení o správné cestě? Před lety jsem viděl výnos s razítkem a podpisem MNV na průklepáku, kterým byla rodina „kulaka“ vystěhována.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.