Václav Souček: Odvety

S mezinárodními vztahy to začíná být nějak zapeklité. Čína prý hodlá zastavit, či omezit investice do fotbalové Slávie, pravil pan prezident (tedy naší republiky). Že by odvetné opatření za vypovězenou smlouvu hlavního města s Pekingem? Naše „zamini“ proti vypovězení přece nemělo námitek...

Ještě svízelnější jsou vztahy mezi Tureckem, jeho partnery, a jeho protivníky. Pan prezident (tedy turecký pan prezident) Kurdům palec držet nebude, Evropě vyčinil, a přičinil k výtce takovou cestovní doložku: v Turecku je tři a půl milionu zadržených uprchlíků, toužících po rajském životě v Evropě, a pokud bude Evropa zlobit, Turecko je odbaví na další pouť.

To v člověku trochu hrkne - taková nepříliš spanilá, ale humánně ušlechtilá vize by svým naplněním jednoznačně odstranila veškeré debaty o povinném přerozdělování migrantů do kvót pro jednotlivé státy, nebo o jejich dobrovolném přijímání.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Ty doby jsou pryč

    Otevřete denní tisk - a loupne Vás v zádech; titulek půlstránky zní „Ty doby, kdy jste byli montovnou, jsou pryč“. 

  • Václav Souček: Střípky

    Omladina má svoje starosti a míní být vyslyšena a respektována. Není-li jí sluchu dopřáno, bere se za své jinými způsoby a revoltuje. Ekologické záležitosti jí nejsou cizí.

  • Václav Souček: Jako tenkrát

    Hodláme bojovat se suchem, pomocí nákladných vládních programů, omezováním spotřeby vody, úpravou cen vody, zadržováním vody v krajině, a mnoha dalšími způsoby.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.