Václav Souček: Jako tenkrát

Hodláme bojovat se suchem, pomocí nákladných vládních programů, omezováním spotřeby vody, úpravou cen vody, zadržováním vody v krajině, a mnoha dalšími způsoby. Boj je to plánovaný, výsledek nejistý. Sucho je prostě svízel; když nenaprší, vodu nezadržíte.

Teď promiňte okliku: výroční potlach československých trampů z celého světa se konal v srpnu roku 1993 ve státě Colorado, v nadmořské výšce přes dva tisíce metrů, a s obrovským rizikem pro pár těch zkušených, kteří si vzali celou záležitost na starost.

Na chvíli být Jackem Londonem. Jiří Karas Jůzl zažil 10. Celosvětový trampský potlach v Texasu

10. Celosvětový trampský potlach v Texasu ve Spojených státech amerických

Jsme moc rádi, že si na Český rozhlas Hradec Králové udělal po nějaké době opět čas cestovatel, dobrodruh, muzikant, ale také vodák a tramp Jiří Jůzl z Trutnova. Na podzim si s partou kamarádů nenechali ujít jubilejní 10. Celosvětový trampský potlach v Texasu ve Spojených státech amerických. 

Když v oněch výškách zahoří les, znamená to nedozírné náklady a obrovské škody. Se stejnou pozorností, jaká byla věnována centrálnímu ohni, hořelo pár satelitních ohníčků okolo; přece jen se potkalo z celého světa přes dva a půl tisíce lidí, příbuzných duchem, a v noci spadly teploty pod nulu. Jakkoliv byl pitný režim dodržován (včetně nápojů lihových), k žádnému nežádoucímu zahoření nedošlo.

Marné je bránit se srovnávání - nejen u nás, ale i ve světě denně zuří rozsáhlé požáry, nejčastěji z viny anonymních lidí. Následuje otřelé klišé, že viníkem je lidská lhostejnost, a měl by následovat odkaz na osobní odpovědnost.

Tuto sobotu se koná - jako každým rokem - výroční oheň na Osadě vycházejícího slunce, poblíž Orlice, a zároveň daleko od Orlice.

02053449.jpeg

Bude-li to výroční oheň bez vatry, potlachu to neubere; bude o odpovědnosti - nejen OVS, ale o odpovědnosti jednoho každého.

Jako tenkrát v tom Coloradu.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.