Václav Souček: Větev

Kauza Davida Ratha bude zřejmě košatá jak památná lípa; neboť podle stávajících zpráv se ubírá k dalšímu výroku soudní instance její „jedna větev". Kolik je to vlastně let od zadržení s legendární krabicí od vína? 

Mnozí z píšících novinářů zestárli, zešedivěli a rezignovali, v dalších se rodí mírně jedovatý údiv nad nezdolností někdejšího poslance, hejtmana, ministra před soudním tribunálem. Když ovšem dohlédnete konce vlečky právníků za panem doktorem, údiv vás opustí. Konce případu, či lépe řečeno „případů" oproti tomu zatím nevidět.

Justice a spravedlnost (ilustrační foto)

Smíříte-li se se zkratkou podobně rozvětvené kauzy „ROP Severozápad", tak vězte, že po dvou a půl letech předala Policie ČR státnímu zástupci vyšetřovací spis zvíci 40 tisíc stran, s návrhem na obžalobu 26 osob.

Lze se domnívat, že půjde o miliardy, a s přihlédnutím k trvání „první větve" MUDr. Ratha lze doporučit dnešním studentům právnických fakult, aby se o případ pilně zajímali, neboť historická kauza ROP Severozápad by je mohla na sklonku jejich aktivní kariéry ještě slušně živit.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Demonstrace

    Zkuste si sami pro sebe odhadnout, kolik kvalifikovaných odborníků je schopno posoudit odbornou zdatnost kandidáta na ředitele Národní galerie, nebo na ministra kultury.

  • Václav Souček: Pozitivní emoce

    Pravidelná dávka pozitivních emocí umí divy. V tom ohledu je nenahraditelným zdrojem divadlo - a sláva všem předplatitelům, kteří si pravidelnou dávku emocí mohou dopřávat.

  • Václav Souček: Vadí - nevadí

    Máme za sebou noc planoucích ohňů a první májový den měsíce lásky, kalendářem značený též coby Svátek práce. A také výročí přijetí do svazku Evropské unie.