Václav Souček: Demonstrace

Zkuste si - sami pro sebe - odhadnout, kolik kvalifikovaných odborníků je schopno posoudit odbornou zdatnost kandidáta na ředitele Národní galerie, nebo na ministra kultury. Jestliže dospějete k názoru, že je to mimo Vaše rozlišovací schopnosti, věnujte se jiné činnosti.

Podle Zdeňka Jirotky je podobně smysluplné kopat tunel polévkovou lžící, nebo stavět ze zápalek most přes Dunaj. Přesto počet podpisů na petičních listech dosahuje pozoruhodných čísel.

Dosadíte-li si namísto úctyhodné kulturní instituce a resortu kultury post ministra spravedlnosti, budete se s vysokou pravděpodobností s vlastními pochybnostmi potýkat stejně.

Zajímavé na obou případech jsou probíhající protestní demonstrace, jejichž hlasitost maže kvalifikační rozdíly, a sjednocuje názory účastníků až do pádných provolávaných hesel. Po dlouhé době byla ke slyšení v televizi i opatrná zmínka komentujícího novináře, že i demonstrace může být řízená.

Inu, toť - řekl by pantáta Bezoušek.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Pozitivní emoce

    Pravidelná dávka pozitivních emocí umí divy. V tom ohledu je nenahraditelným zdrojem divadlo - a sláva všem předplatitelům, kteří si pravidelnou dávku emocí mohou dopřávat.

  • Václav Souček: Prvky civilní obrany

    Zpráva z tohoto týdne: stát Florida čeká, až nový zákon podepíše guvernér - a od té doby by mohli učitelé na Floridě nosit do práce střelnou zbraň. Jiný kraj, jiné mravy.

  • Václav Souček: Vadí - nevadí

    Máme za sebou noc planoucích ohňů a první májový den měsíce lásky, kalendářem značený též coby Svátek práce. A také výročí přijetí do svazku Evropské unie.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.