Václav Souček: Prvky civilní obrany

Zpráva z tohoto týdne: stát Florida čeká, až nový zákon podepíše guvernér - a od té doby by mohli učitelé na Floridě nosit do práce střelnou zbraň. Jiný kraj, jiné mravy.

Někdy je našinec rád, že v některých ohledech za světem pokulháváme. Jindy prudce zatouží, aby naši kantoři, šikanovaní zlomyslnými třídními palousky, měli právo použít (kromě žádoucí, zvládané, a pedagogicky vyspělé reakce) i poněkud opomíjené, třebaže dějinami vyzkoušené manuální prvky.

Říká se, že zkušenost je nepřenosná; jediný pohlavek, utržený od pana učitele za to, že při státní hymně se sluší stát a nešaškovat, brněl a zvonil v hlavě pár minut. Ale v paměti působí výchovně již sedmou dekádu.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Nad očekávání

    Nemůžeme-li se pyšnit vlastními úspěchy, rádi si pomáháme sukcesy našich sportovců. S tím jsou spojena i očekávání přehnaná. Viz biatlon, tenis, lyžování.

  • Václav Souček: Finanční průplav

    Systém financování vzestupného počtu penzistů bude opět podroben komisionálnímu přezkumu. O návrhy není nouze; údajně dodneška spočívají na webu MPSV. 

  • Václav Souček: Ochranka

    Co nedávno mírně překvapilo, byl odchod šéfa ochranky prezidenta ze služeb Policie ČR - s ponecháním volného prostoru pro spekulace o důvodech jeho abdikace. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.