Václav Souček: Finanční průplav

Systém financování vzestupného počtu penzistů bude opět podroben komisionálnímu přezkumu. O návrhy není nouze; z éry pravicových vlád přežívá štůsek luzných představ o tom, jak vlka nasytit a kozu uchovat vcelku. Potůčkova komise se zase oproti komisi Bezděkově opírala zhruba o třicet návrhů, které údajně dodneška spočívají na webu MPSV. 

Co funguje bezchybně, je řečiště, či průplav financí. V předstihu, už o měsíc dříve, než se uskutečnila slíbená valorizace důchodů, se dozvěděli poživatelé „mandatorních výdajů“, kam ten navýšený příjem poteče, neboť jejich nevyhnutelné životní výdaje neprodleně vzrostou.

Pádných důvodů se vždy najde dostatek, od cen ropy na světových trzích, až po ceny vody a energií na trzích tuzemských. Spotřebitel zaplatí, státu v příjmovém rybníčku přiteče; něco spotřebuje systém zúřadování, ale finanční toky v podstatě fungují.

Státu se naskýtá - vzdor komisemi vykoumaným finesám a připojištění v dalších pilířích - řešení docela jasnozřivé, jak už na ně kápnul tisk: stačilo by, aby šetřílkům garantoval vložené finance podobně, jako to činí u státních dluhopisů.

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.