Václav Souček: Nad očekávání

Nemůžeme-li se pyšnit vlastními úspěchy, rádi si pomáháme sukcesy našich sportovců. S tím jsou spojena i očekávání přehnaná, vyšlehaná do pěny mediálními domy. Viz biatlon, tenis, lyžování.

Petru Kvitovou jsme už před finále Austrálie všichni viděli na samém vrcholu, jako by její druhá příčka ve světě bílého sportu nebyla na výsost lukrativní. Totéž platí i o dalších ženách, pohybujících se v první stovce, jakož i o úspěšných juniorech, o Jiřím Lehečkovi zejména. Že jsme vycouvali po prohře s Nizozemci do baráže DC? Aby se nám nezmrzelo sladké, je dobré občas kousnout do hořkého.

Ester Ledecká.

Ester Ledecké bylo dopřáno neuvěřitelného double na olympiádě, jaký se nemusí opakovat za sto let - a nadprůměrné výkony teď jsou od ní očekávány při každém dalším startu ve Světovém poháru.

Proti očekávání nelze namítnout nic, proti kyselým poznámkám o prohrách dlužno postavit vyrovnanou filozofii čerstvé světové šampionky Evy Samkové: i vrcholový sport se nedělá jen kvůli medailím, ale ze sportu.

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.