Václav Souček: Vosí rojení

„Vosí rojení“ si můžete pamatovat z kreslených večerníčkovských eskapád Křemílka a Vochomůrky. Bylo přelíbezně namluvené, na rozdíl od podrážděného bzukotu na naší aktuální politické scéně. Nedůvěru vládě spojenými silami opozice, instalace Mariánského sloupu silou mocí, masivní aktivistická hnutí pro, a za, a proti…

Nejde samozřejmě jen o nás, zdejší nepokoj není výjimkou; Velká Británie poněkolikáté startuje odchod, americký prezident zase další volební kampaň, můžete čerpat informace všeho druhu z mediálních zdrojů několik hodin denně. Na klidu Vám to - pravda - dvakrát nepřidá, přestože summit střídá summit a žírné sliby radostné budoucnosti se vrší o překot.

Mezitím objevíte na obrazovce televize prvotřídní materiál z cyklu „Hledání ztraceného času“ o výstavbě vysokoškolských kolejí v Praze ve 20. letech minulého století; nad jedněmi veřejemi nového studentského domova kamera letmo švenkne heslo, provedené v kameni:

„NÁM DOBŘE, NIKOMU ZLE“.

Je s podivem, že si je dosud nikdo z našich pracovitých politických „marketérů“ nepřisvojil.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Zůstat sám sebou

    S pozemským životem se v sedmdesáti rozloučil Niki Lauda, jeden z nejpopulárnějších pilotů F1. Přesněji, rozloučil se se svými dvěma životy, když přežil ohnivé inferno.

  • Václav Souček: Pozitivní emoce

    Pravidelná dávka pozitivních emocí umí divy. V tom ohledu je nenahraditelným zdrojem divadlo - a sláva všem předplatitelům, kteří si pravidelnou dávku emocí mohou dopřávat.

  • Václav Souček: Kdo a kým

    Dva díly redakčních sborníků „Kdo byl kdo ve XX. století“ obnášejí téměř tisícovku stránek. Úctyhodná práce, pro žurnalisty znamenitá studnice faktografií. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.