Václav Souček: Česká učitelka a žralok

Česká učitelka a žralok - podle dostupných pamětí to bývalo oblíbené prázdninové téma novinářské okurkové sezóny. 

Bylo by s podivem, kdyby žralok husté internetové síti dokázal uniknout. Letos se objevil dokonce v jistém předstihu. Jadran a Makarská jsou Čechy oblíbené destinace a video se žralokem Mako obletělo svět; může se stát, že některé rekreanty od pobytu odradí, filmové ságy typu "Čelisti" jsou působivé i po několika letech.

Odpadky v moři - plast v moři

Dodat k tomu, že člověka nevyděsí, ale oněmí několikakilometrový pás plastových odpadků, jemuž se obloukem vyhýbá člun s výletníky na ostrov Hvar, je novinářsky mezajímavé.

Nota bene, když po půlhodince skotačí na pravoboku téže lodi hlouček delfínů, jako kdyby byl pro kamery objednán.

Ten zubatý predátor bude pro českou učitelku daleko menší problém, než bude - co nevidět - odpadky zaneřáděné moře. A pro nás? Postůjte občas nad vratiproudy a tišinami oblíbené řeky. 

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Demonstrace

    Zkuste si sami pro sebe odhadnout, kolik kvalifikovaných odborníků je schopno posoudit odbornou zdatnost kandidáta na ředitele Národní galerie, nebo na ministra kultury.

  • Václav Souček: Pozitivní emoce

    Pravidelná dávka pozitivních emocí umí divy. V tom ohledu je nenahraditelným zdrojem divadlo - a sláva všem předplatitelům, kteří si pravidelnou dávku emocí mohou dopřávat.

  • Václav Souček: Vadí - nevadí

    Máme za sebou noc planoucích ohňů a první májový den měsíce lásky, kalendářem značený též coby Svátek práce. A také výročí přijetí do svazku Evropské unie.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.