Václav Souček: Ty doby jsou pryč

Otevřete denní tisk - a loupne Vás v zádech; titulek půlstránky zní „Ty doby, kdy jste byli montovnou, jsou pryč“. 

Titulek je šikovný, takže dychtivě zaboříte zraky do pojednání výkonného německého manažera, člena představenstva Česko-německé obchodní a průmyslové komory. Výhledy výroby a obchodní spolupráce jsou sdíleny věcně, žádné růžové a černé brýle, realismus, budoucnost globalizace, potenciál v nanotechnologiích.

Kdepak ale pohodlíčko na měkkých matracích se sněním o rovné životní úrovni; ty doby jsou po třiceti letech od sametu pryč, tak jako zmíněné montovny.

Výrobní linka AVIA v Přelouči

Jako stabilní měny mohou tratit globálními posuny na hodnotě, můžeme za pár dekád vzpomínat na éru montoven stejně teskně jako na ceny benzínu Natural, nebo špekáčků blahé paměti.

Jistě - napříště to mohou být špičkové nanotechnologie, ale zaspíme-li, tak posílíme oblast služeb a budeme si vzájemně prát ponožky a žehlit košile.

Platívalo „voják se stará, voják má“. Posunuto do vyššího řádu věcí to znamená, že dobře má jen ten stát, který se o své občany stará.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Doma je doma

    Stačí, na mou duši stačí se odexpedovat na týden do teplejších končin, aby se člověk dobral poznání, jakže se o události v české kotlině svět zajímá. 

  • Václav Souček: Zkrátka zkratka

    V denním tisku se často objevuje pod několika řádky dopisovatelů poznámka „redakčně kráceno". Za rozhlasovým mikrofonem by měl autor především ohlídat meandry myšlenek.

  • Václav Souček: Jak nakrmit…

    Jak nakrmit, jak podojit? Otázka jako z někdejšího vysílání pro zemědělce. Jenže běží o sektor bankovní, vysoce ziskový, a neradno si s ním národohospodářsky rozlít ocet.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.