Václav Souček: Zkrátka zkratka

V denním tisku se často objevuje pod několika řádky dopisovatelů poznámka „redakčně kráceno". Za rozhlasovým mikrofonem by měl autor především ohlídat meandry myšlenek, aby se potom - s prominutím - hlava nedivila, co huba povídá. 

Víme tedy, že kromě věčných bojů o vládu nad státním rozpočtem nás čekají odvetné ústrky matky přírody, která si nenechá žádné naše potvornosti líbit.

Jenže hodláte-li pohovořit o klimatu krátce, máte smůlu - žahavých podnětů je přespříliš; saharské sucho, málo vody, moc vody, kůrovec, řepka, drancování půdy, komunikace, exhalace, doplňte si podle libosti.

Matka příroda si nenechá žádné naše potvornosti líbit (ilustrační foto)

Ekologové sklidili potlesk na Letné, evropské vlády spřádají plány k boji s klimatickými změnami.

I aktuální vedřiny na padnutí tak dovedou košaté úvahy až k radikálnímu střihu, k aforistické zkratce z let šedesátých minulého století:
„Taky budeme jednou přetvářet přírodu! Zatím si podmaňujeme kalendář…".

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Zástupci a zástupy

    Špičkový fotbalový komentátor Ladislav Škorpil usnadnil početným a pohodlnějším zástupům oprávněných voličů práci. Vysčítal pro ně, a předložil stručné porovnatelné údaje.

  • Václav Souček: Včely a lidé

    Škoda, že nemáme včely s jejich způsobem existence každodenně na očích. Dvakrát škoda, že devastujeme včelstva jak na běžícím pásu polnohospodářskou chemií.

  • Václav Souček: Úsudky a soudy

    Diskuze o zavádění povinných kvót pro migranty už pozvolna ztichly. Ne, že by se problém vyřešil sám od sebe; bude to zřejmě dlouhodobá svízel.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.