Václav Souček: Úsudky a soudy

Diskuze o zavádění povinných kvót pro migranty už pozvolna ztichly. Ne, že by se problém vyřešil sám od sebe; bude to zřejmě dlouhodobá svízel, palčivých příčin je spousta a jsou dostatečně známé. Zato dorazila zpráva, že s časovou prodlevou se začne unijní soud zaobírat žalobami na Česko, Maďarsko a Polsko za neplnění povinných kvót migrantů. 

Budou zajímavá zjištění, nakolik stanovené kvóty naplnily ostatní země EU. Bez těchto statistik těžko trestat hříšníky, mezi něž nás Evropská komise řadí na čelné místo. Legendární „boží mlýny" melou prý pomalu. Hierarchie světské moci by měla brát v úvahu celý rozsah problematiky migrace ( tedy jak příčiny, tak následky ), než vynese soudní verdikty o slibovaných sankcích.

Lze se rovněž domnívat, že jakékoliv kvóty by byly passé totálně, pokud by zadržené migranty odbavilo platnými cestovními doklady zatím spolupracující Turecko.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Auta bez řidičů

    Situace je vážná. V silniční dopravě valem přituhuje; přispívá k tomu hustá spleť uzavírek, oprav a rekonstrukcí, sem tam i finální souběh povolení ke stavbě nové dálnice.

  • Václav Souček: Výměník

    Agentury průzkumu veřejného mínění čas od času vydají - každá svůj - počet popularity a neoblíbenosti našich politických veličin. Stalo se tak i minulý týden.

  • Václav Souček: Angažovanost financí

    Deset portrétů v tomto týdnu zveřejnil denní tisk, spolu s deseti pohledy do účetnictví, a to pod titulkem „Kdo si kupuje vliv“. Číst noviny je k užitku.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.