Václav Souček: Včely a lidé

Škoda, že nemáme včely s jejich způsobem existence každodenně na očích. Dvakrát škoda, že devastujeme včelstva jak na běžícím pásu polnohospodářskou chemií.

Nechte si někdy od včelařů vyprávět o jejich profesi, o zaujetí, o vztahu, o každodenní starosti, o lítosti nad vandaly zničenými úly; jedině včelař je schopen mírně tolerovat krádež svého vlastnictví, to v naději, že jeho včelstva nedoznaly újmy, nebo záhuby.

Med a včely, to je lék i pro zdravého!

Dobrý včelař si také umí poradit s neklidným rojením; i to by celému lidskému pokolení mohlo posloužit coby vzor. Čert ví, čeho všeho jsou schopni vládcové tvorstva, když jim takzvaně „ulítnou včely“. Nebo je snad známo, že by včelstva bojovala mezi sebou?

Když člověk pracně hledá příměry o včelách a lidech, pak ho neodbytně napadne: třikrát škoda, že filmový epos Juraje Jakubiska „Tisícročná včela“ neběží aspoň jednou za čas v televizi namísto rychlokvašených, jalových seriálů.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.