Václav Souček: Špačci bez křídel

Potkávat se s vínem, vinaři a vinohradníky je užitečné; dozvíte se hodně o moudrosti a strastech plodiny, jakož i pěstitelů.

Vinný keř si umí hluboko sáhnout pro vodu, musí si poradit s nepřízní počasí, ale bez pomocné ruky hospodáře neodolá škůdcům. Coby škůdce jmenuje dotazovaný vinař bez dlouhého rozmýšlení révokazy, mšice, zobonosku, obaleče, špačky, a špačky bez křídel.

Následuje chvíle nechápavých pohledů, než posluchačům dojde, kdo že jsou to špačci bez křídel.

Hrozny na vinicích v Polešovicích

Odtud už zkráceně - krást se nemá, a zlodějna do pěti tisíc je dosud podle zákona projednávána v přestupkovém řízení. Pustošivá inflace hodnot způsobila, že hranice přestupků hodlá být jistým návrhem posunuta na dvojnásobek. Špačci bez křídel by zajisté legislativní změnu uvítali, vinohradníků se na jejich názor raději neptejte.

Mimochodem a na okraj - špačci bez křídel sklízejí mimo vinice i z našeho času, toho krátkého času pro život.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Půl promile

    Už dávno, ještě za socíku, ta zvěst mezi lidmi kolovala: ve Francii prý můžete za volantem nadýchat, a nic se neděje; ale běda, když zaviníte nehodu s ublížením na zdraví.

  • Václav Souček: Dvě procenta

    Do vlasatého poslance od Pirátů se budou ještě nějakou chvíli strefovat  jeho kolegyně a kolegové z pravicového spektra Poslanecké sněmovny - a nejenom oni.

  • Václav Souček: Figuríny a fígle

    Papundeklová figurína policisty za pár stovek, instalovaná v obci u vozovky, dokázala umravnit spěchající řidiče; stávalo se, že jste se lekli i papundeklového kuchtíka.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.