Václav Souček: Půl promile

Už dávno, ještě za socíku, ta zvěst mezi lidmi kolovala: ve Francii prý můžete za volantem nadýchat, a nic se neděje; ale běda, když zaviníte nehodu s ublížením na zdraví - to se prý posuzuje jako útok se zbraní a trestá u soudu nemilosrdně. Co bylo na tom kolovadle pravdy, po tom raději nepátrat. 

V šedesátém devátém nás v zemi galského kohouta naložil na stopu do sportovního kupé šedivý sedmdesátník. Jel z Paříže do Říma a švihal to, až oči přecházely; a když si dopřál v motorestu dvojku bílého, už jsme raději poděkovali.

Upřímně řečeno - vyšší věk nabádá řidiče k opatrnosti sám o sobě. Česká debata o toleranci do půl promile má právo na život - tedy ta debata, ne ta tolerance. Taková tolerance může mít právo na život na zbudovaných cyklostezkách mezi vinicemi, ale nemůže patřit za volant.

Kdo s jakou mírou vlivu stojí za uzákoněním „půl promile“, po tom raději nepátrat. V podezření by mohli upadnout někteří dodavatelé (jako před časem při výměně povinných autolékárniček), jenže ani ty používané alkohol-testery nejsou aritmeticky přesné.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.