Václav Souček: Jak na obry

S jakou se vrátí premiér z Bílého domu, a jak ovlivní obchodní spory čínského gigantu bezpečnostní systémy globálního světa; to jsou otázky na blízkém obzoru.

Náš tisk se mezitím zaobírá možnostmi zdanění podobných gigantů ve prospěch národních států. Není pochyb o tom, že systém EET dokáže pečlivě posbírat pomyslné drobné, jenže obří technologické firmy využívají pro zdanění příjmů vybrané, a nepoměrně příznivější prostředí.

Spolehlivý společný recept Evropa teprve hledá; Evropská komise prý odhaduje, že tradiční společnosti zaplatí na daních 23 % ze zisku, Google a podobní „obři“ odvádějí pouhých 8 - 9 %.

S obry je holt potíž; pokud by se i nakrásně na společném systému zdanění státy dohodly, takový obr by kajícně uronil pomyslnou slzu, a mohli bychom se ptát s očima obrácenýma vzhůru a s odkazem na Cimrmany: „Pláče, obr pláče… ale přátelé, je to vůbec pláč?“

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.