Václav Souček: Dlouhé prsty

Jen člověk s fenomenální sloní pamětí si dnes dokáže vybavit přípravné fáze naléhavých jednání o nabídce a zavedení mýtného systému rakouské firmy. 

Byly to unikátní televizní záběry schůzek s lidmi, odpovědnými za financování velkolepého projektu, který podle spočítaných předpokladů musí slušně vynášet zadavateli, aby se zadavatel příliš nezaobíral parádními profity dodavatele.

„Čas oponou trhnul" - jak praví okřídlené rčení, a tu máš, čerte, kropáč - z ničeho nic tu máme razii v úřadovnách a bytech prominentů, policie se pídí po podkladech, a pamětník se může tázat sám sebe: týkají se sběry dokumentů prapůvodních instalací mýtného systému, nebo je startuje nějaké podezření, vztahující se k soutěži o nového dodavatele - neboli k další firmě?

Mýtné brány

Ergo kladívko - odkud ten vítr, kdo vlastně rozsáhlou policejní akci inicioval? Jak bývá dobrým zvykem, bylo na jisté informace uvaleno jisté embargo, takže zatímní zprávy jsou kusé a nejisté.

Jisto jest pouze, že velké finance mívají dlouhé prsty.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.