Václav Souček: Figuríny a fígle

Papundeklová figurína policisty za pár stovek, instalovaná v obci u vozovky, dokázala umravnit spěchající řidiče; stávalo se, že jste se pak lekli i papundeklového kuchtíka před proslulým hostincem. 

Po opakovaných krádežích těchto figurín vešla do módy jiná opatření; město, či obec nakoupí stacionární radary. Spolu s fanfaróny za volantem pak mají utrum i ti rozvážní, pokud opomenou sundat nohu z plynu, a do pokladny města, či obce přitékají příjmy z pokut.

Samozřejmě, že to má diskutabilní dopady - vozatajům se lapače rychlosti nelíbí, pokuty je nutno pracně vymáhat, přijmout na to lidi, což stojí radnici další peníze.

Měření rychlosti (ilustrační foto)

Jako prosté řešení nastalých problémů se jeví nikoliv koupě, nýbrž pronájem radarů, s taxativním odvodem smluvních procent na účty vlastníka.

Logického konce raději nedomýšlet, už k němu ostatně dochází. Ukazuje se, že koupit, pronajímat, a kasírovat za radary je pro vlastníka výhodnější než složitě půjčovat peníze na vysoký úrok.

Tak dobrý den, a dobrý pozor… to i na figury, které vidět nejsou.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Angažovanost financí

    Deset portrétů v tomto týdnu zveřejnil denní tisk, spolu s deseti pohledy do účetnictví, a to pod titulkem „Kdo si kupuje vliv“. Číst noviny je k užitku.

  • Václav Souček: Vylučování

    Vylučování dá práci nadvakrát; napodruhé je třeba vyloučit projevy nelibosti ve tvářích vylučujících, protože dotěrní žurnalisté nedopřejí vylučujícím klidu. 

  • Václav Souček: Tržní prostředí

    Dá-li jednomu milion lidí po koruně, nic jim to neudělá, a z jednoho je milionář. K uzoufání to zatím není, ale o nápravu některých věcí si to říká hodně hlasitě.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.