Václav Souček: Vylučování

Vylučování dá práci nadvakrát; napodruhé je třeba vyloučit projevy nelibosti ve tvářích vylučujících, protože dotěrní žurnalisté nedopřejí vylučujícím klidu. Brněnské provinilce - toho času ve vazební péči - odvrhlo lůno hnutí neprodleně. 

Po několika excesech přetekl také pohár trpělivosti s odbojným solitérem výrazně pravicové strany, došlo tedy rovněž na vyloučení, a jsou toho rázem plné noviny.

Pamětníci zvednou hlavy od stránek, neboť jim na mysli vytanou řízné prověrky, vylučování a vyškrtávání velkoplošné. Promtně se objevilo v tisku hněvivé „Nech odpadne, co je kolísavé, nech odpadne, co je oportunistické…“, doslovná citace z projevu Gustáva Husáka, jenž odstartoval stranické a existenční čistky sedmdesátých let.

A hle - po létech drahných činí krátký proces pravicová strana se silným polistopadovým étosem, jak míní překvapení přihlížející. Ach, ta paměť; jak je nedokonalá, tak se někdy probudí jak skřivan zjara.

Tak si mnozí z pamětníků řeknou „Pomalu s tím vylučováním, kam ten spěch? Nechte je mluvit, k demokracii patří diskuze a polemika; nebo že by docházely argumenty?“

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio