Václav Souček: Tržní prostředí

Dá-li jednomu milion lidí po koruně, nic jim to neudělá, a z jednoho je milionář. K uzoufání to zatím není, ale o nápravu některých věcí si to říká hodně hlasitě, třebaže stát je na neviditelné ruce trhu krátký. 

Jde o tak zvané tržní prostředí, jemuž se zrychleně podřizuje kdeco všechno. Jako je zaplevelené rozsáhlé pole práva, zarůstá až k nevíře tržní prostředí. Ke škodě například farmářských trhů se objevují na stáncích produkty, které nelze ve zdejším prostředí vypěstovat.

Loňská neúroda brambor vyzvedla cenu dovážených z Francie bezmála mezi exkluzivity, a z pětikilové síťky tuzemských vytřídíte dobře pětinu nepoživatelných.

Malíř Vladimír Komárek rád vyprávěl, jak doma celý život jedli vykrajovaná jablka; tak to nemusíte, naleštěné ovoce si můžete koupit ne na kila, ale na kusy - pokud na to máte v kapse a nepřijde Vám těch korun líto.

Studovat etikety je v českých obchodech stále nutnost. Německý zákazník je na tom mnohem lépe

Tak jako člověku přijde líto penzistek, opřených o vozíky supermarketů s očima upřenýma do regálů na cenovky. Babičky, uvyklé celý život šetřit, logicky kalkulují bez vědeckých nauk tržního prostředí, ale jejich prosté kalkulace nemohou dostihnout bezohledné spekulace cenotvorby.

O energiích, benzinu, a realitách raději ani slovo. Pro dnešek závěrem: kalendář prezentuje včerejší datum coby Světový den spotřebitelských práv.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio