Václav Souček: Nepřehledno

Je toho najednou nějak povícero a nepřehledno na Blízkém Východě, co hmoždí mozkovny přemýšlivých spoluobčanů. 

Amerika stahuje své vojáky z konfliktní zóny Turecka a Kurdů (nedávno ještě spojenců proti Džihádu). Německo a Francie zakázaly vývoz zbraní a poměrně ostře doporučily jejich klid, Turecko si k srdci doporučení nějak nebere a okovanou botou aspiruje na vstup mezi supervelmoci.

Čtěte také

Pravda, zbrojního materiálu je v oblasti k dispozici víc než dost, a Kurdové usilují o samostatnost, nebo aspoň autonomii po celé 20. století, jak se dočtete v dostupných zdrojích. Jenom teď zahořelo tam, kde dosud doutnalo.

Dobrat se příčin a prapříčin rozpadu někdejšího Kurdistánu by bylo unikum, jisto jest, že národně osvobozenecká hnutí - nedávno zvaná též arabské jaro - umanutě na svých zápasech trvají.

Unikátní byl rovněž bezděčný povzdech přítele Josefa nad těmito zprávami. Uváděn jest foneticky, neboť velká písmena mu nenáleží:
„Jo, svět je plnej kurdů… jedna kurda větší než druhá…“.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.