Václav Souček: Křídla

Vladimír Jiránek byl otcem nápadů a výtvarníkem krátkého filmu „Co jsme udělali slepicím?". Tou dobou klecové chovy začínaly, dnes je rušíme.

Pro dnešek tedy pár slov okřídleně o pěší drůbeži. Babička Michálková od sousedů měla slepičky na volno na dvorku, což pro ni znamenalo věčně zametat. Ale také je měla pojmenované, a coby „chovatelka" vychované; do předsíně za ní jen nakoukly, ale práh nepřekročily. Stojí za zmínku, že se bezkonfliktně snášely i s kachnami - ty zase chodily babičce v patách a co z rukou upustila a bylo k snědku, považovaly okamžitě za svoje.

Kachny, chov, farma, zemědělství, drůbež

Přes vzájemnou důvěru babička čas od času přistřihovala ochočené drůbeži křídla a tleskáním vyháněla všežravé holuby, nezvané příživníky.

Nový odstavec náleží našemu dvorku politickému; narůstá spousta spekulací o tom, že protichůdné názory sociální demokracie se množí jak láčkovci, a o příčinách přísně důvěrných, aneb -- kdo na koho co a kolik ví? Nejednota v různosti je zjevná, plodí nejistoty a nese trpké ovoce.

Zjevné jest, že nejstarší politické straně jaksi přerůstají křídla. K její škodě.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Výměna

    Ekonomický expert Tomáš Sedláček je populární jak čerstvý chleba s dobrým máslem, a umí „hřebík na hlavičku“ nejen trefovat, ale i posoudit, kdo má v ruce kladívko.

  • Václav Souček: Karlův most

    Takový novinářský drtek o vandalství se vyskytl: zpravodajství oznámila korektně, že dva cizinci posprejovali jeden z pilířů historického Karlova mostu. 

  • Václav Souček: Pláž

    Proti konci sezóny je červencová pláž u moře v Itálii zdánlivě přeplněná. Ale všechno je vychytané - lehátka, slunečníky, občerstvení, toalety, stačí mít nějaké to euro.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.