Václav Souček: Výměna

Ekonomický expert Tomáš Sedláček je populární jak čerstvý chleba s dobrým máslem, a umí „hřebík na hlavičku“ nejen trefovat, ale i posoudit, kdo má v prstech hřebík, a kdo v ruce kladívko. 

Jeho věta o tom, že EU kašle na lásku a stačí jí obchodovat, aby všechno fungovalo, je shrnutím v kostce obšírných esejí četného sboru politologů o záměrech, cílech, a personálních obměnách správního aparátu evropského kontinentu, aby se udržel v chodu.

Výměnu v čele EK odstartovalo těsné hlasování, jemuž předcházelo i výjimečně hlasité, televizemi převzaté varování z poslaneckých lavic o tom, že „peklo chudých tvoří ráj pro bohaté, v čemž bude nová tvář pokračovat“.

Ursula von der Leyenová

O patrný schod výš se odehraje podobný kus za účasti vládnoucích, rozhodujících, a anonymních finančních konglomerátů, o jehož průběhu nebude mít veřejnost dostatek informací.

Ale i kdyby je nakrásně měla, bude se muset spokojit s tím, že láskyplné vztahy i nadále zastoupí studenokrevný obchod, a fungovat to bude - jak pravil výše uvedený ekonom.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.