Václav Souček: Zázraky

Zemřel ing. František Čuba, iniciátor „slušovického zázraku“, tak proto především v dobrém; z ničeho vybudoval něco, z šedivého průměru zářivý nadprůměr, v éře socialistického zemědělství výjimku z výjimek. Nevídanou prosperitu provázela pověst prominenta, jemuž dovoleno, co jiným nepřísluší ani napadnout. 

Úpadek a zánik Slušovic už tolik pozornosti nepřivolával, slušovický zázrak zaválcovaly zázraky privatizační a jiné, dodnes řádně nerozklíčované. Dějepravci je zahrnují pod pojem „divoká léta devadesátá“.

Pro dokreslení praktik údobí podobných zázraků příhoda - předseda nejmenovaného, leč slušně výkonného JZD měl v kufru Žigulíku basičku vybraného tvrdého pitiva a druhou s vínem.

Dominanta Slušovic z dob JZD takzvaný sud u dostihové dráhy

Netajil se prostředky, ani cílem - šlo o preferenční získání obilního kombajnu, jednání neprobíhalo na Krajské zemědělské správě, nýbrž v hlavním městě.

Můžeme dnes pokrčit rameny - jaká doba, takoví lidé. Nikoliv zázrak, ale úkaz; či spíše důkaz toho, že jak se mění poměry a tlaky, měníme se i my.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Včely a lidé

    Škoda, že nemáme včely s jejich způsobem existence každodenně na očích. Dvakrát škoda, že devastujeme včelstva jak na běžícím pásu polnohospodářskou chemií.

  • Václav Souček: Svalnatá slova

    Na první kouknutí to vypadá, že je u nás politikum kde co. Sněžení přičteme vinu za odstoupení ministra dopravy, děvče spustí protesty proti devastaci životního prostředí.

  • Václav Souček: Zůstat sám sebou

    S pozemským životem se v sedmdesáti rozloučil Niki Lauda, jeden z nejpopulárnějších pilotů F1. Přesněji, rozloučil se se svými dvěma životy, když přežil ohnivé inferno.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.