Václav Souček: Svalnatá slova

Na první kouknutí to vypadá, že u nás je „politikum“ už kde co. Sněžení a mrazům přičteme vinu za odstoupení ministra dopravy, šestnáctileté děvče ze světa spustí lavinu protestů našich středoškoláků proti devastaci životního prostředí. 

Sociální sítě jsou odrazem toho, jak masová nevole postupně narůstá ze stejně pozvolného neklidu, který se v lidech líhne z neplněných slibů. Potom stačí pramálo, a objeví se svalnatá slova a vulgarity tam, kde už pisateli ani nestačí šmírbuch jazyka českého.

Stalo se aktuálně představiteli vlivné partaje, a odestát se nemůže; zůstává na zdravém rozumu jednoho každého a jedné každé, jak se s podobným excesem vyrovná.

Vlhčené ubrousky (ilustrační foto)

Bylo by prima, kdyby se veřejný zájem řídil podobným způsobem, jakým třídíme (či netřídíme) odpad. Příkladně takové vlhčené ubrousky; není snad nutné, abychom čekali na moudré rady a příklady zvenčí, a zařídili se tak, jak naznačili vodohospodáři v televizním varování.

Kdo viděl, čím se zanášejí česla a čerpadla čistíren, nechť se sám zachová podle téhož rozumu, jenž ho přiměl na místě vypustit z úst silná slova.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.