Václav Souček: Mrkev na provázku

Co všechno je zakopáno v základech koncepce naší dálniční sítě, to ví jen Bůh a Svatý Václav; snad i pověstného kapitána Exnera by z vyšetřování odvolali.

Už byly popsány stohy papíru o příčinách nehod, neshod, a neprůjezdností, v posledku „kalamitní sníh". 

Ale i kdyby byla provozní kapacita dálnic proti dnešku přes noc trojnásobná, nebude stačit; všimněte si křivky výběru mýtného. Neboť doprava už dávno není jen prodlouženou rukou výroby, ale znamením nadbytku a rozmařilosti konzumu.

Geopolitická poloha České republiky na pupku Evropy si navíc vybírá drsné oběti v podobě nenávratného záboru zemědělské půdy a dává tak vzpomenout výstrahy z Jirotkova půvabného titulu Muž se psem: „Hladová kráva se na asfaltu nenapase."

Mrkev

Jeden kilometr naší dálnice stojí - podle poslední zvěstované zprávy - pakatel: 340 milionů korun.

A tak hodláme dál neúnavně budovat a rekonstruovat vozovky, legislativu, i ministerstva, abychom stále měli před sebou bájnou vidinu nedostižné kapacity dálniční sítě.

Tvrdohlavým mezkům se prý jako vidina odměny za pochodu houpe před očima mrkev na provázku.

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.