Václav Souček: Občanský průkaz

Režiséru Ondřeji Trojanovi se dostává po létech výrazného zadostiučinění, a jeho filmu „Občanský průkaz“ násobného uznání. Lze doporučit tuto nahořklou komedii k opětovnému zhlédnutí.

Souvislosti už nejsou tak báječné - ministerstvo vnitra hodlá zavést povinnou občanku pro děti od šesti let. Dosavadní identifikace systémem rodných čísel údajně prozrazuje jak datum narození, tak i pohlaví, což je podle některých debatérů nepřípustné.

02913764.png

Trošku to zamotá hlavu úřadu na adrese Smíchovská 25, Praha 5 - Smíchov, kde spolehlivě a dlouhé dekády funguje podle rodných čísel evidence důchodového pojištění, ale nešť.

Podle pravidla, že každá změna je život ( které má v závorce, že každá je taky k horšímu ) se rýsuje pro děti výhoda volného cestování do zemí Schengenu, kde občanský průkaz stačí.

Trpaslík Rejpal by namítl, že občanku - jakož i pas - mohou rodiče potomkům opatřit už teď, jenže nepovinně. Holt ale jedna kartička pro úřad, na cesty a do banky by byl pokrok o krok.

Tím dalším by mohla být podnětná, výhledová úvaha o čipování obyvatelstva.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Všeho s mírou

    Život už je taková potvora, jednou vezme, podruhé nadělí; a tak je třeba obrnit se jak proti ztrátám, tak i proti nadílkám. 

  • Václav Souček: Co nebere rozum

    Klíčovým svědkem v kauze předražených nákupů letounů CASA byl vojenský pilot v hodnosti podplukovníka. Podle dostupných a zveřejněných údajů vstoupil do armády v roce 1990.

  • Václav Souček: Ode zdi ke zdi

    Těžko počítat organizace, které podporovaly za rozpočtované peníze turistický ruch v naší zemičce. Bylo jich víc než dost, od celostátních až po místní společenstva.