Václav Souček: Co nebere rozum

Klíčovým svědkem v kauze předražených nákupů letounů CASA byl vojenský pilot v hodnosti podplukovníka. Podle dostupných, a zveřejněných údajů vstoupil do armády v roce 1990. Podnět by se dal lehce pochopit, bylo krátce po listopadu a porevoluční naděje plály naplno.

V roce 2012 přišel o bezpečnostní prověrku NBÚ a v armádě skončil neslavně. Přesvědčen, že se tak stalo kvůli jeho svědectví v kauze CASA zažaloval Českou republiku, a soud mu v minulém týdnu dal za pravdu.

Kyselou pachuť budí vzpomínka na zalykavé soptění někdejšího náměstka na „obraně“, který do krve nákup ze Španělska hájil s odůvodněním, že do podobných „taj. dův. mob.“ záležitostí veřejnosti nic není; jakož i nekonečné soudní tahanice bývalé ministryně, která zřejmě nemohla mít ani tuchy o tom, která bije.

Vojenský, vysoce kvalifikovaný pilot se tedy stal pilotem bývalým. S poškozenou pověstí, ztrátou rodiny a existence se domáhá v dalším soudním řízení ještě náhrady hmotné škody. Náhrada za ztracené roky se dá vyčíslit, míra stresu nikoliv.

Vzpomeňme tiše všech, jimž ořezala jejich existence na holé živobytí husákovská normalizace. Rozum to nebere ani po letech.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Maršálové

    Nedosti na počínání sprejerů, nedosti za obrazoborectví před, i poválečném. Vzbouření na vsi připomíná počínání okolo sochy maršála Koněva, plní to televizní programy.

  • Václav Souček: Vedlejší měna

    Při této srpnové sobotě nikoliv o ministerstvu kultury, tam boj o vyhovující personu dohasíná a přejde do půtek o parametry rozpočtu. 

  • Václav Souček: Přívlastky

    Původní - a slavné - lidové hlasování rozhodlo o odchodu Velké Británie ze svazku Evropské unie. Měl to být ale rozvod podle pravidel, nikoliv bez pravidel.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.