Václav Souček: Přívlastky

Původní - a slavné - lidové hlasování rozhodlo o odchodu Velké Británie ze svazku Evropské unie. Měl to být ale rozvod podle pravidel, nikoliv bez pravidel. Něco se nepovedlo a zvrtlo, odehnalo to premiérku Mayovou, a přihnalo premiéra Borise Johnsona s postojem nesmiřitelného boxera a svalnatou rétorikou. 

Akci střídá reakce a jakkoliv je termín odchodu 31. října vyhlašován novým premiérem nepřetržitě, může dojít k tomu, že k témuž datu už nemusí být premiérem. Proti „tvrdému Brexitu“ vzrůstá v Británii odpor právě proto, že by byl bezpodmínečný, tedy bez přívlastků, a bez několikastránkové dohody, na níž trvá Evropská unie.

Odedávna se traduje, že Albion je hrdý; budiž, tedy hrdý, ale především názorově rozpolcený. V polovině letošního léta podle aktuálních průzkumů bylo pro bezpodmínečný „brexit“ 54 procent obyvatel, v polovině následujícího měsíce srpna se názory nevyhlášeného lidového plebiscitu mění ze dne na den.

Ludvík Vaculík je autorem výroku, jaký by bylo možno k nekompromisním postojům premiéra Borise Johnsona vztáhnout: „Vaše odpovědi nevyžadují žádné další otázky.“

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související