Petr Voldán: Premiér u prezidenta a co na to Karel, Marie a Jarda

Návštěva českého premiéra u amerického prezidenta stále ještě doznívá v ohlasech i různých hodnoceních. Byla to skutečně událost roku, jak tvrdí někteří novináři? A nebo šlo o sice důležité rozhovory, ale pro značnou část naší veřejnosti přece jen trochu diplomatickou rutinu, která moc nového nepřinese?

Maličko to je otázka úhlu pohledu - myslím teď nejen, jak takové setkání vnímají ve Spojených státech, zemi, která spoluformuje světovou politiku, a naproti tomu u nás. Že schůzku považuje za velký úspěch premiér i jeho tým, je pochopitelné. Že ji ale v podstatě kladně hodnotí i mnozí zkušení představitelé opozičních stran, včetně ODS, to už je zajímavější.

Myslím například Jana Zahradila, europoslance s dlouholetou znalostí mezinárodní diplomacie a politiky i třeba Alexandra Vondru. Podle mého oba tito politici vědí dost o zákulisí podobných schůzek, jejich složitých přípravách a nuancích diplomatických tahů. A tak jsou pro mě jejich střízlivá, leč v podstatě kladná slova o významu toho, že se americký prezident sešel s českým premiérem, směrodatnějším vodítkem, než některé uštěpačné poznámky politiků s pramalou zkušeností se zákulisím zahraniční diplomacie.

Melania Trumpová, Donald Trump, Andrej Babiš a Monika Babišová v Bílém domě

A je tu ještě jedna rovina, neméně příznačná pro podobné události. Místy až nekritické zdůrazňování významu schůzky Trump - Babiš, třeba přeháněním o údajné události roku nebo, že na schůzku čekal celý národ. Tak jen například k tomu národu. Nebylo určitě málo lidí, kterým bylo jednaní fuk, protože mají jiné starosti.

A tak si možná třeba pan Karel z Hořic říkal, jak mu asi rozhovor prezidenta s premiérem pomůže, když si jako podnikatel zlomil zrovna komplikovaně nohu a čeká ho pár měsíců mimo řemeslo a bez zakázek a tudíž i bez peněz. Podobně se zřejmě paní Marie z Chrudimi ušklíbla nad mimochodem poněkud nesmyslným bulvárním zdůrazňováním faktu, že garderoby manželek prezidenta i premiéra staly desítky tisíc.

Mrkněte na půjčovné svatebních šatů a nebo se vžijte do situace Marie, která zrovna řeší finance pro "lyžák" a školu v přírodě tří školáků v rodině. Pak se vám budou věty o cenách oblečení pro prezidentsko - premiérskou schůzku jevit v jiném světle. A třetí jméno z titulku glosy, Jarda? Tak ten asi sledoval jednaní s dočista jinou pozorností. Jako jeden z tisíců zaměstnanců automobilky ve Vrchlabí by měl mít třeba zájem o téma rozhovoru o clech na evropská auta, o kterých uvažují Spojené státy.

Jak vidíte, úhel pohledu na jednu schůzku může být dost různý, když výsledek nám prozradí až čas. Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.