Prodejen na venkově ubývá a tak kraj přišel s jejich podporou. Na Trutnovsku získalo dotaci 6 obcí

6. duben 2019 10:10

Šest obcí na Trutnovsku získalo dotaci od Královéhradeckého kraje na podporu provozu prodejen. Úspěšné s žádostí o 50 tisíc korun konkrétně byly Dolní Kalná, Horní Olešnice, Dolní Lánov, Kohoutov, Libňatov a Dubenec. Většina jejich starostů se shoduje, že zachování obchodů s potravinami je pro obyvatele zásadní. Spousta vesnic tak na provoz této služby přispívá ze svého rozpočtu.

Královéhradecký kraj rozhodl o víc než dvoumilionové dotaci pro téměř 60 venkovských prodejen

Na Horažďovicku vyjela do terénu nová pojízdná prodejna

Královéhradecký kraj schválil dotaci na podporu malých venkovských prodejen. Do výzvy se přihlásilo přes šedesát obcí a většina z nich v prvním kole uspěla. V pilotním kole dotačního programu schválili zastupitelé částku 2 miliony 300 tisíc korun. Program se osvědčil a hejtmanství plánuje jeho pokračování. 

Důchodkyně s vozíkem plným nákupu právě odchází z obchodu v Dolní Kalné. Chodívá sem prý jednou týdně. Vítá, že prodej tady funguje každý den včetně sobotního dopoledne.
„Já se těžko někam dostávám. A aby mi to vozili mladí, to je dost složité."

Často do obchodu prý zajde i maminka Lucie.
„Kupuji hlavně pečivo a když něoc chybí. Takové základní věci, jako mouka a nějaké koření."

„My jsme o dotaci samozřejmě žádali Královéhradecký kraj. A žádali jsme z toho důvodu, že vlastně jako obec dotujeme náš obchod s tím, abychom jej vůbec udrželi," tvrdí Jaroslava Vanclová nezávislá starostka Dolní Kalné.

Prodejny potravin jsou na vesnicích jednou z priorit

Krámek tady funguje dlouhé roky.
„Obchod máme v domě soukromého vlastníka, který ho se svou rodinou dlouhá léta provozoval. Vlastníci obchodu zestárli, šli do důchodu. A začali se starat, komu jinému by pbchod pronajali, protože jsme chtěli, aby tady byla zachována prodejna s potravinami."

Královehradecký kraj chce zachovat na venkově základní služby a podpoří obecní prodejny

Prodejny potravin jsou na vesnicích jednou z priorit

Už jen do 7. ledna 2019 mohou starostové obcí Královéhradeckého kraje krajský úřad zažádat o finanční podporu obecních prodejen. Ty jsou na řadě míst dlouhodobě prodělečné, přesto je obce nechtějí rušit. Nakupují v nich převážně místní, zájem mají především o základní potraviny, jako je pečivo, mouky, cukry, oleje.

Poté se vystřídali tři nájemci, ale teď ho provozuje obchodní řetězec. Obec platí nájem a elektřinu, což měsíčně představuje necelých 14 tisíc korun.

Dotaci od kraje získala také sousední Horní Olešnice. Obchod tady funguje od roku 1998.

„Jedná se o částku 50 tisíc korun, kterou bychom využili například na rekonstrukci vchodových dveří prodejny, nebo něčeho takového," říká nezávislý starosta Horní Olešnice Petr Řehoř.

A dodává, že na této službě je spousta lidí závislá.
„Tím, že tu máme řekněme polovinu starších obyvatel, u kterých je nesmyslné, aby dojížděli za nákupem do nějakých marketů."

Prodejny potravin v malých obcích těžko konkurují městským supermarketům a krachují...

Zato lidé v Dolní Olešnici musí pro nákupy jezdit. Buď do Horní olešnice nebo do Hostinného.

Podle nezávislé starostky Radoslavy Cermanové se na zřízení obchodu pracuje.
„Máme své obecní prostory v obecníí budově. Dříve už tam bývala prodejna. Ale je zapotřebí to stavebně vylepšit, udělat novou elektřinu. A příští rok bychom chtěli požádat o dotaci na to, aby tam onen krámek fungoval."

Královéhradecký kraj už otevřel druhé kolo dotací. Obce mají možnost podat žádost na podporu prodejen do 13. května.

Dotace na prodejny v Královéhradeckém kraji - mapa
Spustit audio

Související