Petr Voldán: Dovolme si lelkovat

Daří se vám o dovolené odpočívat? Nebo jste i o tomto čase připoutáni ke spoustě údajných nutných povinností nebo alespoň k mobilním informacím a internetu? Autor páteční prázdninové glosy Petr Voldán je přesvědčen, že bychom se měli pokusit alespoň trochu - v uvozovkách - vypnout.

Lelkovat je pohodové slovo, velice trefně vystihující náš stav. Nechávat oči jen tak klouzat po okolí, uvolnit se, zapomenout na telefon, tablet, počítač, ale i auto a volant, na to, co chybí v lednici. A člověk se najednou diví, že ptáci skoro řvou, že to co navečer ve vsi štěká není pes ale srnci, že sice podle odborníků motýlů ubývá, ale pořád nějaký sem tam přeletí a nebo se usadí třeba na zídce.

Mám rád podobné situace, rozpoložení, za které jako kdybychom se styděli a málem omlouvali, že jsme čas měli nějak lépe, snad smysluplně využít.

Letní dovolená a četba patří k sobě

Ale je lelkování málo smysluplné? Když přeplníme počítač daty, když nafoukneme diář k prasknutí úkoly, akcemi a schůzkami, když nám přestane stačit čtyřiadvacetihodinový den, co uděláme?

Pokud nás takové situace nedostanou do kolen nebo rovnou do nemocnice, musíme zastavit nebo zpomalit, počítač i diář pročistit. Lelkování je totéž - čištění hlavy, mazání nepodstatného, obnova cestiček k novým nápadům a aktivitám.

Nemusíme jen lelkovat

Stejně tak se dá i zevlovat. Také slůvko naprosto charakteristické, byť skoro zapomenuté, pro někoho až skoro nevhodně znějící. Nebo čučet, zírat - někdy k tomuto stavu vypnutí hlavy dodávají v případě dětí rodiče - zírat - s prominutím - „do blba".

Ale kdy jindy si to dopřát? I to slovo - když už je to dnes tak trochu o slovíčkách, která jsou za pocity a stavy mysli, tedy ta dovolená napovídá, že si to teď snad můžeme dovolit. Tak jako jen bloumat - nejen v myšlenkách, ale i ulicemi, kterými jindy proletíme jak motorové myši.

Letní dovolená (ilustrační foto)

A zjistíme, když začneme těkat očima, že domy mají i zajímavé fasády, nebo že se na venkově v trávě u cesty mihne i ještěrka. Nic z toho v trysku dnů nemáme šanci spatřit. Mimochodem i to slovo trysk je už pro mě jasnou charakteristikou chvatu.

A tak se přimlouvám za letní, dovolenkové zpomalení, pro které máme malebná, lenivá slovíčka lelkovat, zevlovat, zírat nebo bloumat. Dovolme si lelkovat. Pohodový pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

  • Petr Voldán: Virtuální zápach

    Stále častěji proniká do našeho běžného slovníku výraz "virtuální". A už zdaleka nejen ve světě počítačových her. A tak je tu glosa Petra Voldána s provokativním titulkem.

  • Petr Voldán: Drzost peněz

    Zpráva, že řetězec čerpacích stanic MOL prodával nekvalitní benzín i přes zákaz České obchodní inspekce, vyvolala silnou odezvu veřejnosti. Kauza zaujala i Petra Voldána.

  • Petr Voldán: Prázdniny a ty pravidla

    Prázdniny - sen každého školáka, nastaly právě dnes po včerejším pololetním vysvědčení. Někde možná s dozvuky nad výsledky za půl roku, jinde s čistou hlavou. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.