Policie kontrolovala na hradecké dálnici D11 řidiče, jak se věnují řízení. Co zjistila?

12. duben 2019 09:16

Policisté na hradecké D11 kontrolovali řidiče. S kamerou sledovali, jestli jsou připoutaní, netelefonují, nebo se jinak nevěnují řízení. Právě nepozornost za volantem je totiž podle statistik nejčastější příčinou dopravních nehod. Ke sledování do terénu vyjelo několik policejních speciálů s radary a také posádka s kamerou v civilním mikrobusu.

Mikrobus s několika policisty, vybavenými potřebnou technikou se vydává na monitoring hradecké dálnice D11.

Přibývá řidičů, kteří za jízdy telefonují a nejsou připoutáni. Policii pomáhá speciální technika

Nový policejní dalekohled vidí na jeden kilometr

Na Jičínských silnicích podle statistik policie přibývá řidičů, kteří za jízdy telefonují a také těch, kteří se nepoutají. Proto se na tyto přestupky začala policie více zaměřovat. Hlídkám napomáhá speciální technika, díky které vidí nejen řidiče na velkou vzdálenost. 

Co mají za úkol popisuje šéf krajské dopravní policie Petr Dušek.
„V civilním autobuse jsou civilní policisté, kteří dokumentují přestupky. A buď pomocí radiostanice nebo mobilního telefonu předávají informaci o přestupci policejním vozidlům. A tam už policisté řeší s daným přestupcem jeho přestupek."

Teď právě hlídka zaznamenala autobus, ve kterém nebyl připoutaný řidič.

„Je to možná o něco horší v tom smyslu, že řidič autobusu převáží lidi, je účastníkem silničního provozu jako každý jiný a měl by jít možná tak trochu příkladem," říká mluvčí krajských policistů Magdalena Vlčková.

Zatím jedna z hlídek odstavuje autobus na nejbližším exitu řeší s řidičem jeho přestupek a my v mikrobusu pokračujeme dál.

Hlídkou bylo v rychlém sledu za sebou zaznamenáno, jak dva řidiči drží při řízení vozidla v ruce mobilní telefon, jeden z nich dokonce evidentně psal SMS zprávu.

„Dobrý den, dopravní kontrola. Předložte mi předepsané doklady pro řízení a provoz vozidla. Důvodem pro vaše zastavení byl mobilní telefon v ruce při řízení vozu."

Dopravní policie v Královéhradeckém kraji dostala k užívání novou zbraň proti silničním pirátům

Čtyřlitrová Audi A8 je novým pomocníkem oddělení dopravní policie v Pravech

Oddělení dopravní policie v Pravech dostalo k dispozici auto, které svými parametry i výbavou vzbuzuje opravdu respekt. Čtyřlitrová Audi A8 za týden zkušebního provozu stihla odhalit řadu přestupků - a to zatím ještě ani neměří rychlost. Do ostrého provozu míří v těchto dnech. 

Polský řidič zkouší smlouvat, že zařízení jen držel v ruce, ale nakonec platí předepsanou pokutu.

„Zadokumentovali jsme dva řidiče, kteří se nevěnovali řízení. Drželi v ruce buď mobil nebo vysílačku. Znamená to, že se řidiči nevěnují řízení, nemají šanci sledovat provoz kolem sebe a může dojít k nepředvídané situaci, kterou řidič musí rychle řešit, což ale nemá šanci, když kouká na displej mobilního telefonu. Byť se jedná o opravdu kratičké momenty," doplňuje Magdalena Vlčková.

Za jediné odpoledne policisté na dálnici D11 zadokumentovali téměř třicet přestupků, zhruba v polovině případů to bylo právě za používání nebo držení telefonu. Druhým nejčastějším porušením předpisů pak bylo nepoužití bezpečnostních pásů.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související