Dopravní policie v Královéhradeckém kraji dostala k užívání novou zbraň proti silničním pirátům

14. březen 2019 09:07

Oddělení dopravní policie v Pravech dostalo k dispozici auto, které svými parametry i výbavou vzbuzuje opravdu respekt. Čtyřlitrová Audi A8 za týden zkušebního provozu stihla odhalit řadu přestupků - a to zatím ještě ani neměří rychlost. Do ostrého provozu míří v těchto dnech. 

Nové služební auto v civilním provedení primárně rychlost ani měřit nebude, i když v případě potřeby si do něj hlídka může vzít mobilní radar. Hlavní zbraní nového auta je systém Look, napojený na evropskou databázi.

„Automatická lustrace okamžitě v pátrání a v registru technických kontrol vozidel, samozřejmě kamerový systém dopředu i dozadu, monitorování ostatních porušení pravidel silničního provozu a schengenský informační systém je v tom zohledněn, tudíž to lustruje v celoevropském registru," popisuje vedoucí krajské dopravní policie Petr Dušek, co systém umí.

Protože Královéhradecký kraj se považuje za jedno z tranzitních území pro převoz kradených aut ze západní Evropy do Polska a dál na východ, přijde Policii prakticky on-line informace o všech vozidlech v dosahu víc než vhod.

Čtyřlitrová Audi A8 je novým pomocníkem oddělení dopravní policie v Pravech

Původně měl nový vůz sloužit už od února, nakonec má jeho nasazení pár dní zpoždění. Proč, vysvětlil ředitel Krajské policie David Fulka.
„Bohužel se nám to úplně nepovedlo, protože jsme techniku, která je v tom vozidle nainstalovaná, využívali na zajištění světového poháru v lyžování ve Špindlerově Mlýně. Teď auto jezdilo týden ve zkušebním provozu, zatím nám vše funguje. A doufáme, že přispěje k bezpečnosti na dálnici."

Nový automobil nebude policie využívat jen na dálnici

Policisté plánují, že by se nové auto mohlo objevovat na všech hlavních tazích v Královéhradeckém kraji, tedy včetně silnic I. třídy, a v případě potřeby i jinde.

Z 0 na 100 za necelých 6 vteřin a rychlost až 250 kilometrů v hodině. Nový policejní vůz na D11

Nová civilní Škoda Superb pro dálniční policii

Policisté z dálničního oddělení v Pravech budou mít nové rychlé auto. Civilní Škodu Superb vybavenou například kamerou a radarem začnou používat během tohoto týdne. 

Protože ale odcizených aut nebo aut bez platné technické kontroly nejsou desítky denně, umí nová Audi řešit i běžné přestupky. To ostatně ukázal už zkušební provoz, říká Petr Dušek.
„Vozidlo bylo už asi týden v provozu. Z těch nejdůležitějších věcí, které byly zadokumentovány, tak se jedná o 7 uložených kaucí za 56 tisíc korun převážně za nesprávný způsob jízdy. Jsou tam nějaké přestupky v podobě nepřipoutání se bezpečnostními pásy či držení hovorového zařízení v ruce."

Dá se předpokládat, že v provozu bude nová policejní Audi denně a že za rok najede přes sto tisíc kilometrů.

Čtyřlitrová Audi A8 je novým pomocníkem oddělení dopravní policie v Pravech

Za její volat si může sednout prakticky kterýkoli z pětadvaceti policistů Dálničního oddělení v Pravech, všichni mají kurs rychlé jízdy.

„Kurs probíhá na uzavřené ploše letiště a nechají tam při výcviku kompletně gumy," dodává Petr Dušek.

A takový kurs se bude možná při řízení čtyřlitrového auta s výkonem 400 koní docela hodit.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související